ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μαγνητικό «σαπούνι» εναντίον πετρελαιοκηλίδων

Λονδίνο 

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο υλικό καθαρισμού της θάλασσας από πετρελαιοκηλίδες. Το νέο υλικό όχι μόνο μπορεί να εξαφανίζει τις πετρελαιοκηλίδες αλλά επιπλέον δεν αφήνει πίσω του χημικές ουσίες που είναι βλαβερές για τη χλωρίδα και την πανίδα της μολυσμένης περιοχής κάτι που συμβαίνει με τις υπάρχουσες μεθόδους καθαρισμού...
Το νέο καθαριστικό
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διέλυσαν σωματίδια σιδήρου σε νερό που περιείχε χλώριο και ιόντα βρωμίου. Όλα αυτά τα υλικά υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα που βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια όπως παραδείγματος χάριν σε καθαριστικά στόματος, σε καθαριστικά υφασμάτων κ.α.Το διάλυμα που έφτιαξαν οι ερευνητές ήταν στην ουσία ένα είδος σαπουνιού τα σωματίδια του οποίου έφεραν μεταλλικό κέντρο. Ετσι, το σαπούνι μπορούσε να επηρεαστεί και να κατευθυνθεί από ένα μαγνητικό πεδίο.
Τα πειράματα
Οι ερευνητές δοκίμασαν το νέο καθαριστικό τοποθετώντας το σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Πάνω από το καθαριστικό τοποθέτησαν νερό και μια ουσία παρόμοια με πετρέλαιο. Χρησιμοποιώντας ένα μαγνήτη κατάφεραν να περάσουν το «σαπούνι» μέσα από το νερό και το πετρέλαιο και τελικά να το βγάλουν έξω από τον σωλήνα.
Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων και στη συνέχεια να μένει πάνω από την επιφάνεια του νερού ώστε να απομακρυνθεί με ευκολία από τα συνεργεία καθαρισμού. Τα υπάρχοντα καθαριστικά για περιβαλλοντικές καταστροφές παραμένουν στην περιοχή σε μια νέα επικίνδυνη για τα τοπικά οικοσυστήματα μορφή. Κάτι που όπως φαίνεται δεν συμβαίνει με το μαγνητικό «σαπούνι».
ΒΗΜΑ SCIENCE