ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Δείτε video για τα καυτά υδροθερμικά φρεάτια που βρίσκονται σε βάθος 5 χλμ στην Καραϊβική

Λονδίνο 
Πριν από δύο χρόνια βρετανική ερευνητική αποστολή ανακάλυψε τα βαθύτερα υδροθερμικά φρεάτια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Τα φρεάτια αυτά που βρίσκονται σε βάθος 5 χλμ στην Τάφρο Κέιμαν στην Καραϊβική, όπως διαπιστώθηκε, είναι ταυτόχρονα και τα πιο «καυτά». Η θερμοκρασία του νερού γύρω από τα συγκεκριμένα φρεάτια ξεπερνά τους 450 βαθμούς Κελσίου! Τα υδροθερμικά φρεάτια είναι πηγές στον βυθό της θάλασσας από τις οποίες αναβλύζει πολύ ζεστό και συνήθως κατάμαυρο νερό για αυτό και τους έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «Μαύρα Φουγάρα». Η ύπαρξή τους ανακαλύφθηκε πριν από τρεις δεκαετίες και συνήθως βρίσκονται σε ηφαιστειακά ενεργές περιοχές. Γύρω από τα υδροθερμικά φρεάτια γεννιούνται ξεχωριστά οικοσυστήματα αφού οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και ζουν διάφορες μορφές ζωής...

Τα φρεάτια της Καραϊβικής
Τα φρεάτια στην Τάφρο Κέιμαν εντοπίστηκαν την άνοιξη του 2010 με τη βοήθεια του ρομποτικού βαθυσκάφους Autosub6000 που τα φωτογράφησε και τα βιντεοσκόπησε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από αυτά τα φρεάτια ξεπηδούν πίδακες νερού με τέτοια δύναμη ώστε στέλνουν ζεστό νερό σε ύψος ενός χιλιομέτρου! 



Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία η παρουσία των οποίων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και συντήρηση της ζωής. Στα φρεάτια της Τάφρου Κέιμαν έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα που περιέχει νέα και εντυπωσιακά είδη. Ανάμεσά τους μια γαρίδα που δεν έχει μάτια αλλά διαθέτει έναν αισθητήρα ανίχνευσης του φωτός με τον οποίο καταφέρνει να κινείται στα βάθη του ωκεανού. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications. 
ΒΗΜΑ SCIENCE