ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τα ηφαίστεια υπαίτια για τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων

Λονδίνο 
Μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων σε τροπικές περιοχές γύρω στο 1300 προκάλεσε την Μικρή Εποχή των Παγετώνων, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνούς ομάδας επιστημόνων. Όπως περιγράφουν οι ερευνητές με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Geophysical Research Letters», μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων λίγο πριν από το 1300 αποτέλεσε την αιτία για την πτώση των αρκτικών θερμοκρασιών με αποτέλεσμα την επέκταση των πάγων. Κάτι τέτοιο, επισημαίνουν, θα μπορούσε να βάλει τη Γη στο «ψυγείο» για αιώνες...
Νωρίτερα ή αργότερα η Μικρή Εποχή των Παγετώνων;
Το ξεκίνημα της Μικρής Εποχής των Παγετώνων αποτελεί το μήλον της έριδας για αρκετούς επιστήμονες. Την ώρα που πολλές μελέτες κάνουν λόγο για την πτώση της θερμοκρασίας της Γης και άρα το ξεκίνημά της γύρω στο 1500, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Αρκτική και οι περιοχές νότια απ΄αυτήν είχαν ήδη μπει στην κατάψυξη αρκετούς αιώνες νωρίτερα.
Μπορεί οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο να μην μειώθηκαν παραπάνω από έναν βαθμό Κελσίου, ωστόσο το κρύο σε κάποιες περιοχές όπου επικρατούσαν ήδη χαμηλές θερμοκρασίες – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα – έγινε ακόμη πιο τσουχτερό.
Ηφαιστειακά νέφη θείου έβαλαν τη Γη στο «ψυγείο»
Η νέα μελέτη με επικεφαλής τον δρ. Γκίφορντ Μίλερ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στις ΗΠΑ, συνδέει την παγερή περίοδο με τέσσερις ηφαιστειακές εκρήξεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1250 μέχρι το 1300 σε τροπικές περιοχές και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεράστιων σύννεφων θείου στην ατμόσφαιρα.
Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να κρατήσουν τον ζεστό ήλιο μακριά αντανακλώντας το φως του στο Διάστημα.
«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα το ξεκίνημα της Μικρής Εποχής των Παγετώνων» εξηγεί ο δρ. Μίλερ. «Αναπτύξαμε ακόμα, ένα κατανοητό σύστημα ανάδρασης γύρω από τις κλιματικές συνθήκες, το οποίο εξηγεί πώς η συγκεκριμένη παγωμένη περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα» προσθέτει.
Οι επιστήμονες μελέτησαν διαφορετικές περιοχές του βορειοανατολικού Καναδά και της Ισλανδίας, όπου έχει καταγραφεί η επέκταση και ο περιορισμός της έκτασης μικρών παγετώνων με την πάροδο των αιώνων. Χρονολογώντας δείγματα απολιθωμένων φυτών και ιζημάτων «ταξίδεψαν» πίσω στον χρόνο και έφτασαν στην περίοδο κατά την οποία οι συγκεκριμένοι παγετώνες βρίσκονταν στο ζενίθ τους.  
ΒΗΜΑ SCIENCE