ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ζωντανό κομπιουτεράκι: Οι μαθηματικές ασκήσεις είναι πράγματι για τα φυτά

Tο Arabidopsis thaliana, φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα, φαίνεται να γνωρίζει την πράξη της διαίρεσης (Πηγή: Vijay Singh / Jyoti Shah)  
Λονδίνο
Τελικά είχατε δίκιο να αποκαλείτε «φυτό» εκείνο το συμμαθητή που σας έκανε σκόνη στα μαθηματικά: πείραμα στη Βρετανία δείχνει ότι τα φυτά κάνουν αριθμητικές πράξεις για να υπολογίσουν αν η τροφή θα τους φτάσει για το βραδινό. Οι ερευνητές του Κέντρου John Innes στο Νόργουιτς, διαπιστώνουν ότι τα φυτά ρυθμίζουν το ρυθμό κατανάλωσης αμύλου έτσι ώστε να μην ξεμείνουν από αποθέματα στη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν μπορούν να παράγουν τροφή μέσω της φωτοσύνθεσης...
«Είναι το πρώτο σαφές παράδειγμα ενός τέτοιου αριθμητικού υπολογισμού σε θεμελιώδεις βιολογικές διαδικασίες» δηλώνει ο μαθηματικός Μάρτιν Χάουαρντ, επικεφαλής της μελέτης στην ηλεκτρονική επιθεώρηση eLife.

Ο Χάουαρντ και οι συνεργάτες του εργάστηκαν με το φυτό Arabidopsis thaliana, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πειραματόφυτο.

Στη διάρκεια της νύχτας, αναφέρουν οι ερευνητές, οι κυτταρικοί μηχανισμοί στα φύλλα παρακολουθούν τα αποθέματα αμύλου και παράλληλα εκτιμούν πόσες ώρες απομένει μέχρι το ξημέρωμα. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το βιολογικό ρολόι που είναι γνωστό ότι διαθέτουν τα φυτά.

Η μελέτη δείχνει ότι το A.thaliana υπολογίζει το βέλτιστο ρυθμό κατανάλωσης αμύλου με μια απλή πράξη διαίρεσης.

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα μόριο «S» που πυροδοτεί την κατανάλωση αμύλου, και ένα μόριο «Τ»  που εμποδίζει την κατανάλωση αμύλου, τότε ο ρυθμός κατανάλωσης αμύλου πρέπει να καθορίζεται από την αναλογία των μορίων S προς τα μόρια T, δηλαδή S διά T.

To μαθηματικό μοντέλο της έρευνας δείχνει μάλιστα ότι ο υπολογισμός του λόγου S προς Τ επιτρέπει στα φυτά να ρυθμίζουν το μεταβολισμό του αμύλου ακόμα και αν η νύχτα ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε.

«Η δυνατότητα εκτέλεσης αριθμητικών πράξεων έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγικότητα» σχολιάζει η Άλισον Σμιθ, βιολόγος του Κέντρου John Inns που ειδικεύεται στο μεταβολισμό.

Οι ερευνητές υποψιάζονται μάλιστα ότι παρόμοιοι μηχανισμοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν χημικές διεργασίες για να εκτελούν αριθμητικές πράξεις, πιθανότατα λειτουργούν και σε άλλα είδη, όπως για παράδειγμα σε πτηνά που πρέπει να έχουν αποθέματα ενέργειας για τις ανάγκες της μετανάστευσης, ή μένουν πολύ χρόνο χωρίς τροφή επειδή επωάζουν τα αβγά τους.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr