ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Χειρισμός... σπιτιού μέσω χειρονομιών


Όλοι σε κάποια στιγμή απόλυτης ξεκούρασης ή/ και ανίας έχουμε βρεθεί στο σημείο να σκεφτούμε πόσο ωραία θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα να ανοίξει ή να κλείσει ένας διακόπτης απλά και μόνο μέσω μίας χειρονομίας, χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούμε. Το «όνειρο» αυτό έρχεται να κάνει πραγματικότητα ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που ανέπτυξαν μία τεχνολογία η οποία είναι σε θέση να «διαβάζει» τις χειρονομίες του χρήστη και να εκτελεί εντολές για μία ποικιλία συσκευών, από το χειρισμό τηλεόρασης και ηχοσυστημάτων μέχρι το άνοιγμα και κλείσιμο των φώτων...
Η κεντρική ιδέα πίσω από το αποκαλούμενο WiSee είναι παρεμφερής με αυτή του Kinect, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείται ο χρήστης να βρίσκεται κοντά στη συσκευή-δέκτη, καθώς το WiSee λειτουργεί με σήματα Wi-Fi, που δεν εμποδίζονται από τους τοίχους. Ουσιαστικά η συσκευή (που αποτελεί προσαρμογή ενός ‘συμβατικού’ κατά τα άλλα router), αντί να χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες ή να εξετάζει το φάσμα του ορατού φωτός, παρακολουθεί το μήκος κύματος των κυμάτων Wi-Fi μέσα σε ένα χώρο.
Οι κινήσεις του χεριού προκαλούν συγκεκριμένες και μετρήσιμες αλλαγές στο σήμα, τις οποίες ο δέκτης μπορεί να «ερμηνεύσει» μέσω ειδικού λογισμικού και να τις αντιληφθεί ως εντολές. Η ενεργοποίηση του WiSee γίνεται μέσω μίας απλής χειρονομίας ενεργοποίησης. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του, «από τη στιγμή που τα ασύρματα σήματα δεν προϋποθέτουν οπτική επαφή και μπορούν να περάσουν μέσα από τοίχους, το WiSee μπορεί να παρέχει αναγνώριση χειρονομιών σε όλο το σπίτι, χρησιμοποιώντας μερικές ‘πηγές ασυρμάτου’- για παράδειγμα, ένα router και μερικές φορητές συσκευές στο σαλόνι.
 Το WiSee αποτελεί το πρώτο ασύρματο σύστημα που μπορεί να αναγνωρίσει χειρονομίες εντός οπτικής επαφής, εκτός οπτικής επαφής, και μέσα από τοίχους. Εν αντιθέσει με άλλα συστήματα αναγνώρισης χειρονομιών όπως το Kinect, το Leap Motion ή το MYO, δεν απαιτείται υποδομή με κάμερες ή εγκατάσταση οργάνων στις συσκευές από το χρήστη».
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το WiSee αναγνωρίζει εννέα διαφορετικές χειρονομίες, τις οποίες μπορεί να «αντιληφθεί» με ακρίβεια της τάξης του 94%, ακόμα και αν στον χώρο υπάρχουν πολλά άτομα. Το επόμενο βήμα εκτιμάται πως θα είναι η βελτίωσή του έτσι ώστε να μπορεί να ελέγξει πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα.
Αν και δεν είναι βέβαιο εάν το WiSee θα βρει το δρόμο του στην αγορά, έχει υποβληθεί ήδη από τους δημιουργούς του στο πλαίσιο της MobiCom 2013 (19th International Conference on Mobile Computing and Networking), που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στο Μαϊάμι.
www.naftemporiki.gr