ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ιδιωτικό υποβρύχιο γιoτ

  
Το Migaloo Private Submersible Yaught της Motion Code: Blue.
 
Η κατοχή ενός πολυτελούς ιδιωτικού γιωτ ήταν ανέκ αθεν αναμφισβήτητη απόδειξη δύναμης και οικονομικής ισχύος. Ωστόσο, το Migaloo Private Submersible Yaught της Motion Code: Blue φαίνεται να απευθύνεται σε μία εντελώς διαφορετική κατηγορία μεγιστάνων, καθώς, πέρα από πολυτελές, είναι και καταδυόμενο. Το εν λόγω ιδιωτικό υποβρύχιο γιoτ αποτελεί ένα concept σχέδιο της συγκεκριμένης αυστριακής σχεδιαστικής φίρμας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στην υλοποίησή του εάν βρεθεί κάποιος επίδοξος αγοραστής. Το σκάφος έχει όλα τα υπερπολυτελή χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα γιοτ: μπαρ, κλαμπ, πολλαπλά καταστρώματα, πισίνα, αίθουσα σινεμά, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, ελικοδρόμιο, εστιατόριο, σουΐτες VIP, ανοικτούς χώρους και όλα τα συναφή, συν το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές του, δίνει τη δυνατότητα «διακριτικών» ταξιδιών, κάτω από τα κύματα...
Σε περίπτωση κατάδυσης, οι ανοικτές ζώνες καλύπτονται, ο εξοπλισμός που βρίσκεται σε αυτές αποθηκεύεται σε ειδικούς χώρους και το σκάφος λειτουργεί κανονικά σαν υποβρύχιο- μόνο που οι επιβαίνοντες (βάσει των εικόνων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα) μπορούν να παρατηρούν το βυθό από φωτιζόμενα φινιστρίνια με ειδικό, ανθεκτικό γυαλί, για μία μοναδική εμπειρία ταξιδιού κάτω από την επιφάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι δυνατή και η μεταφορά οχημάτων στους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους. Το όνομά του προέρχεται από τη μόνη λευκή μεγάπτερη φάλαινα που έχει θεαθεί, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1991 στην Αυστραλία.
Το μήκος του είναι 115 μέτρα  και πλάτος 11, και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 240 μέτρων, καθώς βασίζεται σε υπάρχοντα σχέδια υποβρυχίων που υπηρετούν σε πολεμικά ναυτικά, όπως η κλάση πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου Virginia του στόλου των ΗΠΑ (δεν έχει γνωστοποιηθεί ποια υποτίθεται πως θα είναι η πηγή ενέργειας που θα κινεί το Migaloo).
Όσον αφορά το κόστος του, δεν είναι γνωστό- ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia κοστίζει γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Motion code: Blue έχει ολοκληρώσει αρκετά προγράμματα παραγωγής γιωτ και σούπερ γιοτ για πελάτες σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.
www.naftemporiki.gr