ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

VIDEO - Η υπέρτατη φραπεδομηχανή κατασκευάστηκε από Έλληνες φοιτητές



Το ελληνικό δαιμόνιο είναι γνωστό στα πέρατα της γης. Οι καινοτόμες ιδέες άλλωστε είναι αυτές που θα μας βγάλουν από την κρίση και θα κάνουν το greek succes story πραγματικότητα. Στο πνεύμα αυτό, δύο νέα παλικάρια, ο 27χρονος Γιώργος Μπαρούμας και ο 28χρονος Σταύρος Ζαμπέτης, φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, κατασκεύασαν την υπέρτατη φραπεδομηχανή! Η δημιουργία της, oπως αναφέρει το cretalive.gr, έγινε στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας που είχαν να παρουσιάσουν οι δύο δαιμόνιοι φοιτητές και η αρχική ιδέα ανήκει στον επιβλέπων καθηγητή τους, Αριστείδη Κυπράκη...
Οπως δήλωσε στο Newsit o τελειόφοιτος Γιώργος Μπαρούμας "θέλαμε να κατασκευάσουμε μια μηχανή που να μας δείξει την άναμειξη υγρών και στερεών με τη δυνατότητα του PLC και έτσι το καλύτερο ήταν να φτιάξουμε μια φραπεδέρια. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό".
Ο Γιώργος μάλιστα πρόσθεσε με χιούμορ "αμέσως μετά την παρουσίασης φτιάξαμε καφέδες για τους καθηγητές, τους συμφοιτητές και τους φίλους μας. Τα σχόλια και οι κριτικές ήταν θετικά. Μας έλεγαν πως ειναι πετυχημένος και πολύ ωραίος ο καφές". 




Η υπέρτατη φραπεδέρια ζυγίζει περίπου 10 κιλά και μπορεί να γεμίσει το μεγάλο ποτήρι του καφέ που κυκλοφορεί στο εμπόριο, δηλαδή περίπου 400 ml. Eπίσης μπορεί να προγραμματιστεί για να φτιάξει καφέ για όλα τα γούστα, δηλαδή σκέτο, μέτριο, γλυκό ή με προσθήκη γάλακτος.

Η φραπεδομηχανή μπορεί να κυκλοφορήσει στο εμπόριο εφόσον υποστεί τις απαραίτητες βελτιώσεις. Είναι σημαντικό κάποια εταιρεία να δείξει ενδιαφέρον και να ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Μυαλά και ιδέες ελληνικές υπάρχουν, μένει να γίνουν και εκμεταλλεύσιμα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ, www.newsit.gr