ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ολα τα χρώματα του υπολογιστή σε μια εικόνα: Ενα μοντέλο που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές συγκεντρώνει 16,8 εκατομμύρια χρώματα σε μεμονωμένες εικόνες

Λονδίνο 
Το χρωματικό μοντέλο RGB που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μπορεί θεωρητικά να απεικονίσει μέχρι 16,8 εκατομμύρια χρώματα. Και το λογισμικό που δημιούργησε ένας ούγγρος προγραμματιστής συγκεντρώνει όλα αυτά τα χρώματα σε μεμονωμένες, αιθέριες εικόνες. Όπως αναφέρει το περιοδικό Νew Scientist, o Γιόζεφ Φέγες ανακηρύχθηκε νικητής ενός διαδικτυακού διαγωνισμού για τη δημιουργία εικόνων στις οποίες κάθε εικονοστοιχείο (pixel) έχει και διαφορετικό χρώμα. Ο κώδικας του Φέγες νίκησε χάρη στην εικαστική αξία των εικόνων που παράγει -ο ίδιος τις αποκαλεί «καπνό του ουράνιου τόξου»...
Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα χρωματίζει κάθε εικονοστοιχείο έτσι ώστε να μοιάζει με τα γειτονικά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο κώδικας ξεκινά με ένα εικονοστοιχείο τυχαίου χρώματος, το οποίο τοποθετεί σε μια κατάλληλη θέση στην οθόνη, και στη συνέχεια χρωματίζει τα γειτονικά εικονοστοιχεία με ελαφρώς διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος. Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόγραμμα διαρκώς επιλέγει τυχαία χρώματα και τα τοποθετεί σε ομάδες στην τελική εικόνα.



«Στην αρχή δεν γνώριζα αν θα κατέληγε όμορφο ή όχι. Για μένα ήταν απλά μια ενδιαφέρουσα πρόκληση προγραμματισμού. Τελικά με εξέπληξε το πόσο όμορφο φαινόταν»σχολιάζει ο Φέγες.
Στην πραγματικότητα, οι εικόνες περιέχουν όλα τα δυνατά χρώματα RGB μόνο στην αρχική, ασυμπίεστη μορφή τους, οι οποίες έχουν διαστάσεις 4.096 επί 4.096 εικονοστοιχεία.


Οι εικόνες που συνοδεύουν αυτό το άρθρο έχουν πλάτος μόνο 485 εικονοστοιχεία και δεν είναι δυνατόν να περιλάβουν όλα τα χρώματα.



Στο χρωματικό μοντέλο RGB (Red, Green Blue), κάθε εικονοστοιχείο περιγράφεται με βάση το πόσο κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα περιέχει. Δεδομένου ότι καθένα από αυτά τα χρώματα μπορεί να εμφανίζεται με 256 τόνους, ο συνολικός αριθμός των χρωμάτων είναι 256 x 256 x 256 = 16.777.216 χρώματα.



Οι φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου ματιού ουσιαστικά βασίζονται σε ένα παρόμοιο χρωματικό σύστημα καθώς είναι ευαίσθητοι στα ίδια τρία χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε.



Όμως το ανθρώπινο μάτι μπορεί θεωρητικά να διακρίνει περισσότερα χρώματα από ό,τι δίνει το μοντέλο RGB -όλο το χρωματικό φάσμα της ανθρώπινης όρασης περιλαμβάνεται στο λεγόμενο διάγραμμα CIE.
www.tovima.gr