ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Νέο μαγνητικό υλικό: Μπορεί να φέρει επανάσταση στην αποθήκευση δεδομένων

To νέο υλικό μπορεί να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία των σκληρών δίσκων
Ντένβερ 
Ενα υψηλής ευαισθησίας μαγνητικό υλικό ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Το υλικό αυτό είναι πιθανό να φέρει επανάσταση στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων (σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών) αλλά και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το υλικό δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Αποτελείται από στρώματα οξειδίου νικελίου και βαναδίου...
Οπως αποδείχτηκε ακόμη και μια ελάχιστη μεταβολή θερμοκρασίας είναι ικανή να μεταβάλλει δραματικά τις μαγνητικές ιδιότητές του. Αυτή η ικανότητα είναι εξαιρετικά πολύτιμη στον τομέα της ηλεκτρονικής μηχανικής.
«Δεν υπάρχει κάποιο άλλο γνωστό υλικό με τέτοια συμπεριφορά. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το οξείδιο λειτουργεί ως μονωτής. Σε υψηλές μετατρέπεται σε μέταλλο και στο ενδιάμεσο μεταμορφώνεται σε αυτό το περίεργο υλικό» αναφέρει ο Ιβαν Σκάλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανακοίνωσε την ανακάλυψη της στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής που γίνεται στο Ντένβερ.
Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί το εύρος των εφαρμογών του οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια προφανής χρήση βρίσκεται στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων υπολογιστών. Μια άλλη πιθανή εφαρμογή σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι στα ηλεκτρικά δίκτυα ή συσκευές αποθήκευσης ενέργειας.
www.tovima.gr