ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Διεθνής μελέτη για την Καλντέρα

ΒΕΡΝΗ
Τέλος στη διένεξη γύρω από τη χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης προσπαθεί να δώσει νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Δασολογίας της Ελβετίας. Η σημαντική έρευνα καταλήγει ότι η έκρηξη σημειώθηκε πριν από 3.600 χρόνια, μέσα στον 16ο αι. π.Χ. και όχι έναν αιώνα νωρίτερα, όπως υποστηρίζουν άλλοι ερευνητές. Η διάκριση, παρότι ακούγεται ασήμαντη στους αδαείς, έχει ιδιαίτερη αξία για τη χρονολόγηση και κατανόηση της ανάπτυξης των πολιτισμών της μεσογειακής λεκάνης...
Από τη δεκαετία του 1980, πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν εξερράγη τον 16ο αιώνα π.Χ., όπως όλοι πίστευαν μέχρι τότε, αλλά τον 17ο αιώνα. Αν η χρονολόγηση αυτή επιβεβαιωνόταν, η ιστορία των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου θα έπρεπε να γραφτεί εξαρχής. Πρόσφατα, μελέτη Δανών επιστημόνων εφάρμοσε τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14 σε τμήματα ελιάς από την εποχή της έκρηξης, για να αποφανθεί ότι αυτή συνέβη τον 17ο αιώνα πΧ.
Η μέθοδος της ραδιοχρονολόγησης, όμως, δεν προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα, όπως έδειξε στην παρούσα έρευνά της, η ομάδα Ελβετών και άλλων επιστημόνων. Στη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Antiquity, ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Πάολο Κερουμπίνι, έδειξε ότι η χρήση άνθρακα 14 για τη χρονολόγηση απολιθωμένων κλαδιών ελιάς, που βρίσκονταν κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου, δεν παράγει ακριβή αποτελέσματα.
«Η μελέτη τέτοιων κοματιών ξύλου έχει νόημα μόνο εάν μπορούμε να αποδείξουμε με βεβαιότητα ότι τα δέντρα αυτά ήταν εν ζωή τη στιγμή της έκρηξης. Στη μεσογειακή λεκάνη, όμως, πολλά ελαιόδεντρα διατηρούν τα νεκρά κλαδιά τους για δεκαετίες», εξηγεί ο δρ Κερουμπίνι. Η χρήση του άνθρακα 14 πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, για να αποκλεισθούν ενδεχόμενα σφάλματα.
Οι αποκλίσεις αυτές, που σημειώνονται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στη μέθοδο της δενδροχρονολόγησης, της «ανάγνωσης» δηλαδή των δακτυλίων στους κορμούς των δέντρων, έπεισαν την ομάδα του δρος Κερουμπίνι να υιοθετήσει την εκτίμηση της έκρηξης του 16ου αιώνα.
Η αναξιοπιστία αυτή των δακτυλίων οφείλεται στην κλιματική ιδιαιτερότητα της Νότιας Μεσογείου, με τους ήπιους χειμώνες και τα θερμά καλοκαίρια, που παράγουν παραπλανητικούς «ψευδο-δακτύλιους» στους κορμούς των ελαιόδεντρων. Τη σύγχυση που προκαλούν οι ψευδο-δακτύλιοι διαπίστωσε ο ίδιος ο δρ Κερουμπίνι, εξασφαλίζοντας αποκλίνουσες εκτιμήσεις από δέκα ειδικούς, στους οποίους παρουσίασε τα ίδια δείγματα κορμών.
www.kathimerini.gr