ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ο «ιπτάμενος» Μπολτ: Αν ζούσε στον Τιτάνα κυριολεκτικά θα πετούσε!

Αν ο Γιουσέιν Μπολτ βρεθεί στον Τιτάνα θα γίνει πραγματικά... ιπτάμενος
Λέστερ 
Μια ολίγον παράξενη αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα μελέτη έκαναν φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία. Οι φοιτητές μελέτησαν τις συνθήκες που επικρατούν στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, και έκαναν μια εκτίμηση για το πώς θα κινούταν εκεί ο γρηγορότερος άνθρωπος στη Γη, ο Γιουσέιν Μπόλτ. Συνήθως όταν αναφερόμαστε στον Τζαμαικανό σπρίντερ τον χαρακτηρίζουμε «ιπτάμενο». Σύμφωνα με τους φοιτητές στον Τιτάνα αυτός ο χαρακτηρισμός θα ήταν απόλυτα... κυριολεκτικός!..
Η πίεση

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πίεση στην επιφάνεια του Τιτάνα είναι 50 φορές πιο ισχυρή από αυτή στη Γη. Αν λοιπόν ο Μπολτ βρεθεί στην επιφάνεια του δορυφόρου αυτού, φορέσει μια αεροδυναμική στολή με φτερά και αρχίσει να τρέχει οι διαφορές που θα υπάρξουν στην πίεση που θα αναπτυχθεί πάνω και κάτω από τα φτερά θα του επιτρέψουν λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση κυριολεκτικά να απογειωθεί και να αρχίσει να πετά. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Physics Special Topics».
www.tovima.gr