ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Ακούει» τα χρώματα χάρη σε ένα eyeborg: Βρετανός καλλιτέχνης με πλήρη αχρωματοψία αντιλαμβάνεται τα χρώματα χάρη σε τσιπ που εμφυτεύθηκε στο κρανίο του

:
Ο Νιλ Χάρμπισον με τη συσκευή που του επιτρέπει να... ακούει τα χρώματα
Λονδίνο 
Ενας καλλιτέχνης που πάσχει από πλήρη αχρωματοψία αναφέρει ότι μπορεί πλέον να «ακούει» τα χρώματα χάρη σε μια κάμερα η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα τσιπ που εμφυτεύθηκε στο κρανίο του. Ο 31χρονος Νιλ Χάρμπισον, ο οποίος μπορεί να δει τον κόσμο μόνο ασπρόμαυρα,  φορούσε επί μια δεκαετία να εξωτερικό «ηλεκτρονικό μάτι» το οποίο ανίχνευε τις συχνότητες των χρωμάτων μέσω μιας κάμερας και τις μετέτρεπε σε διακριτούς ήχους (η ιστορία του είχε παρουσιαστεί και στο «Βήμα της Κυριακής» στις 15/06/2008 σε άρθρο με τίτλο «Η μουσική των χρωμάτων!»)...
Ωστόσο ο καλλιτέχνης από το Κάμντεν στο βόρειο Λονδίνο έπεισε ειδικούς στην Ισπανία να του εμφυτεύσουν ένα τσιπ μέσα στο κρανίο, παρόμοιο με τα κοχλιακά εμφυτεύματα που τοποθετούνται στα άτομα με προβλήματα ακοής. Χάρη σε αυτό το νέο εμφυτευμένο σύστημα είναι πλέον σε θέση να αντιλαμβάνεται ακόμη πιο εξεζητημένα χρώματα μέσω… δονήσεων των οστών.
Το ηλεκτρονικό μάτι του κ. Χάρμπισον που ονομάζεται «eyeborg» αποτελείται από μια κεραία η οποία στο ένα άκρο της φέρει μια κάμερα και στο άλλο μια συσκευή μετάδοσης ήχου – αυτή η συσκευή εμφυτεύθηκε στο πίσω μέρος του κρανίου του.
Ακούγοντας τις εικόνες
Το τσιπ που τοποθετήθηκε στον καλλιτέχνη έχει δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi η οποία του επιτρέπει να ακούει εικόνες που αποστέλλονται από κινητό τηλέφωνο, χωρίς καν να τις κοιτάξει! Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Χάρμπισον θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορεί να «βιώνει» μια εικόνα χωρίς καν να την έχει δει.
Το εμφύτευμα τοποθετήθηκε στον 31χρονο σε μια σειρά επεμβάσεων που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη μεταξύ του περασμένου Δεκεμβρίου και αυτού του μήνα. Η νέα… eyeborg εμπειρία παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 17 Μαρτίου στο Central Saint Martins College of Arts and Design στο Λονδίνο (18.30-20.30 ώρα Αγγλίας).
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο καλλιτέχνης «η ανακοίνωση που κάνω δεν αφορά το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος ούτε την παρουσίαση μιας νέας τεχνολογίας – αφορά την παρουσίαση ενός νέου μέρους του σώματος το οποίο θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε τις αισθήσεις μας με αφάνταστους τρόπους».
Κάθε χρώμα δονείται διαφορετικά
Σύμφωνα με τον κ. Χάρμπισον, κάθε χρώμα δονείται διαφορετικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι πίνακες, οι εικόνες ή ακόμη και τα πρόσωπα έχουν διαφορετικούς ήχους.
Η εκπρόσωπος του project Μαριάνα Βιάντα σημείωσε ότι «η προηγούμενη κεραία που φορούσε ο κ. Χάρμπισον ήταν απλώς προσδεδεμένη στο κρανίο του, η καινούργια όμως έχει εμφυτευθεί. Αυτό του χαρίζει ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων – με μεγαλύτερο εύρος και λεπτομέρεια. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι ότι με το εμφύτευμα μπορεί να συνδέεται με άλλες συσκευές. Ετσι ο κ. Χάρμπισον θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται όχι μόνο τα χρώματα που έχει μπροστά του αλλά ακόμη και τα χρώματα που άλλοι άνθρωποι κοιτάζουν στο κινητό τους».
Η κυρία Βιάντα προσέθεσε ότι η νέα τεχνολογία θεωρητικώς μεταφράζεται και στο ότι ο καλλιτέχνης θα μπορεί να επικοινωνεί «κρανίο με κρανίο» με άλλα άτομα που φέρουν το ίδιο εμφύτευμα. «Ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που το φέρει και έτσι μια τέτοια επικοινωνία δεν είναι δυνατή».
Ο κ. Χάρμπισον ανέφερε ότι η ιδέα για αυτή τη συσκευή τού ήλθε για πρώτη φορά όταν παρακολούθησε μια ομιλία σχετικά με την κυβερνητική την οποία είχε δώσει ο ειδικός  στην κυβερνητική τεχνολογία Ανταμ Μονταντόν στο Κολέγιο Τεχνών Dartington το 2003.
Ο «τυφλός» στα χρώματα καλλιτέχνης ήλθε σε επαφή με τον κ. Μονταντόν ο οποίος και δημιούργησε τη συσκευή «eyeborg». Ο κ. Χάρμπινσον απομνημόνευσε τις συχνότητες που συνδέονταν με το κάθε χρώμα και αποφάσισε να προσδέσει μονίμως το eyeborg στο κεφάλι του.
Εκτοτε προσπαθούσε να βρει ειδικούς που θα δέχονταν να εμφυτεύσουν τη συσκευή στο κρανίο του και πέρυσι έπεισε έναν γιατρό και έναν ειδικό στην προσθετική από την Καταλονία να διεξαγάγουν τις επεμβάσεις.
Από τη γκρίζα ζωή στα έγχρωμα όνειρα
Σε ομιλία που ο καλλιτέχνης είχε δώσει σε συνέδριο το 2012 είχε πει: «Δεν έχω δει ποτέ έγχρωμα και δεν γνωρίζω πώς είναι τα χρώματα αφού έρχομαι από έναν γκρίζο κόσμο. Για μένα ο ουρανός είναι πάντα γκρίζος, τα λουλούδια είναι πάντα γκρίζα και η τηλεόραση είναι πάντα ασπρόμαυρη. Ωστόσο από τα 21 χρόνια μου αντί να βλέπω τα χρώματα μπορώ να τα ακούω. Ακούω τα χρώματα επί τόσα χρόνια και έτσι το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό να τα ακούω συνέχεια. Στην αρχή χρειάστηκε να απομνημονεύσω τη σύνδεση των χρωμάτων με τους ήχους. Ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα όλες αυτές οι πληροφορίες μετατράπηκαν σε αντίληψη για μένα και τελικώς σε αίσθηση. Αρχισα να αποκτώ αγαπημένα χρώματα και να ονειρεύομαι έγχρωμα».
Δηλώνει cyborg
Ο κ. Χάρμπινσον προσέθεσε ότι όταν ένιωσε πως ο εγκέφαλός του «ενώθηκε» με το λογισμικό, αισθάνθηκε cyborg – αισθάνθηκε δηλαδή ότι η συσκευή αναγνώρισης χρώματος που φορούσε δεν αποτελούσε μια απλή συσκευή αλλά προέκταση του εαυτού του. «Η συσκευή αυτή έγινε η προέκταση των αισθήσεών μου».
Κατά τη διάρκεια της αποψινής παρουσίασης στο Κολέγιο Saint Martins ο κ. Χάρμπινσον θα ζητήσει από κάποιον από το κοινό να στείλει μια εικόνα στο κρανίο του με το κινητό του και θα αποδείξει την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τις εικόνες χωρίς να χρησιμοποιεί την όρασή του. Στη συνέχεια αναμένεται να συνδεθεί με κάποιον που θα στέκεται στη μέση της Times Square στη Νέα Υόρκη, με κάποιον που θα κοιτά την ανατολή στη Μελβούρνη καθώς και με ένα τρίτο άτομο που θα πίνει το ποτό του σε ένα μπαρ της Βαρκελώνης. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, θα μπορεί να νιώσει χάρη στο εμφύτευμά του ότι βρίσκεται στα διαφορετικά αυτά μέρη.
www.tovima.gr