ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Οριστικά χαμένο για την ESA το Phobos-Grunt, δεν εγκαταλείπουν (ακόμη) οι Ρώσοι

Μόσχα, Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) εγκατέλειψε την έρευνα για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το ρωσικό ερευνητικό σκάφος Phobos-Grunt, που λόγω προβλήματος παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί να κατευθυνθεί για τον Άρη, ωστόσο οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τις προσπάθειες. Σε ανακοίνωση της η ESA επισημαίνει ότι η ανταπόκριση του Phobos-Grunt σε εντολές από το έδαφος (πέρα από μία σύντομη επικοινωνία) δεν έγινε εφικτή και όλα τα τεχνικά μέσα έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι προσπάθειες των ρωσικών διαστημικών Αρχών θα συνεχίζονταν και μέσα στο Σαββατοκύριακο...
Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά και μέσα στο προσεχές διάστημα θα καταπέσει στην ατμόσφαιρα και θα καεί το διάστημα ανάμεσα στο τέλος Δεκεμβρίου και το τέλος Φεβρουαρίου. Αν καταφέρουν να αποκαταστήσουν επαφή και αν ανταποκριθεί σε εντολές θα μπορούσαν να το «παρκάρουν» σε μία υψηλότερη τροχιά οπότε θα καθυστερήσει η πτώση στη Γη.
Η αποστολή του Phobos-Grunt προέβλεπε να φτάσει στον Φόβο, το μεγαλύτερο από τους δύο μικρούς δορυφόρους του Άρη, και να πάρει ένα δείγμα εδάφους που θα μεταφέρει ξανά στη Γη για μελέτη. Ωστόσο ένα πρόβλημα στους πυραύλους το καθήλωσε σε τροχιά αντί να του δώσει πορεία προς τον κόκκινο πλανήτη.
Η αποτυχία της ρωσικής διαστημικής υπηρεσία στην πρώτη αποστολή αυτού του τύπου μετά από πολλά χρόνια κινητοποίησε και τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος προανήγγειλε έρευνα.
«Οι πρόσφατες αποτυχίες είναι πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα μας» είπε για να προσθέσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι συνέβη κάτι τραγικό, σημαίνει όμως ότι πρέπει να κάνουμε λεπτομερή έρευνα και να τιμωρήσουμε τους ενόχους».
Newsroom ΔΟΛ,www.in.gr