ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Εντοπίστηκε ο πλανήτης Kepler -22b που έχει μέγεθος και συνθήκες παρόμοιες με της Γης

Λονδίνο 
Η NASA ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης. Ο Kepler -22b είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο (από όσους έχουμε ως τώρα εντοπίσει) να διαθέτει ζωή. Ίσως αποτελεί τη δίδυμη αδελφή της Γης. Ο Kepler -22b είναι ένας πλανήτης με ακτίνα 2.4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Βρίσκεται εντός της λεγόμενης «φιλόξενης ζώνης», δηλαδή της περιοχής όπου η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τέτοια που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ζωής. Ο Kepler -22b βρίσκεται σχεδόν στην ίδια απόσταση με το μητρικό του άστρο με εκείνη που έχει η Γη από τον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο του σε περίπου 290 μέρες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία του είναι ιδανική για την παρουσία ζωής αφού κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου...

Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη. Αν ο Kepler -22b είναι βραχώδης οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται.

Ο εντοπισμός
Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των επιστημόνων που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εντόπισαν τον Kepler -22b πριν από ακριβώς έναν χρόνο αλλά προτίμησαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία για εκείνον.
«Μας χαμογέλασε η τύχη εντοπίζοντας τον Kepler -22b. Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του» δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Kepler.
Το Kepler
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Μέχρι στιγμής έχει υποδείξει περισσότερα από χίλια σημεία του διαστήματος στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται ένας πλανήτης με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, παρατηρούν αυτά τα σημεία για να εντοπίσουν κάθε «υποψήφιο» πλανήτη.
Τα στοιχεία που μεταδίδει το Kepler είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.
Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι τα 500 εκατομμύρια βρίσκονται στις φιλόξενες ζώνες.
Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.
ΒΗΜΑ SCIENCE