ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Laptop με Wi-Fi βλάπτουν σοβαρά τη γονιμότητα των ανδρών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Νέα Υόρκη
Την ανδρική γονιμότητα επηρεάζουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη. Αργεντινοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική χρήση λάπτοπ συνδεδεμένου με ασύρματο δίκτυο Ίντερνετ (Wi-Fi) «σκοτώνει» το σπέρμα. Στη μελέτη των ειδικών της Κλινικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής Nascentis, στην Κόρντομπα, έλαβαν μέρος 29 υγιείς άνδρες, από τους οποίους ελήφθη δείγμα σπέρματος. Κάποια δείγματα εκτέθηκαν στη θερμότητα που παραγόταν από το κάτω μέρος ενός λάπτοπ ενώ αυτό βρισκόταν συνδεδεμένο με δίκτυο Wi-Fi. Τα υπόλοιπα δείγματα, εκτέθηκαν στην ίδια θερμοκρασία - ήταν όμως τοποθετημένα μακριά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Τέσσερις ώρες αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 25% των σπερματοζωάριων που είχαν εκτεθεί στις ψηφιακές τεχνολογίες δεν κολυμπούσε πια, συγκριτικά με το 14% των σπερματοζωάριων που δεν είχαν τοποθετηθεί κοντά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές...

Ακόμα, το 9% των «hi-tech» σπερματοζωάριων εμφάνισε βλάβες στο γενετικό υλικό – τριπλάσιο δηλαδή ποσοστό από αυτό που καταγραφόταν στα υπόλοιπα σπερματοζωάρια.
Κύριος ένοχος για τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Fertility and Sterility», είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που διαχέεται στον χώρο μέσω του ασύρματου δικτύου.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η χρήση ενός λάπτοπ που είναι συνδεδεμένο με δίκτυο Wi-Fi και τοποθετείται κοντά στα ανδρικά γεννητικά όργανα μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος» εξηγούν οι επιστήμονες.
«Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε εάν κάτι τέτοιο ισχύει για όλα τα λάπτοπ που είναι συνδεδεμένα με Wi-Fi, ή ποιες άλλες συνθήκες κατά τη χρήση τους μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την συγκεκριμένη επίδραση στην ανδρική γονιμότητα» προσθέτουν.
Τέλος, οι ειδικοί πραγματοποίησαν μια ανεξάρτητη δοκιμή κατά την οποία χρησιμοποίησαν φορητό υπολογιστή που όμως δεν ήταν συνδεδεμένος με Wi-Fi. Είδαν λοιπόν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εξέπεμπε η συσκευή από μόνη της, ήταν αμελητέα.
Παλαιότερα ευρήματα
Η τελευταία μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, που υποστηρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές «ρίχνουν» την ανδρική γονιμότητα.
Κάποιες από αυτές είχαν δείξει ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, ακόμη και η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ήταν ικανή να μειώσει την κινητικότητα των σπερματοζωάριων. Πριν από περίπου έναν χρόνο, ουρολόγοι είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τους άνδρες που κάθονται έχοντας το λάπτοπ στα πόδια τους, καθώς η θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής άγγιζε απαγορευτικά για το σπέρμα επίπεδα. 
ΒΗΜΑ SCIENCE