ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ο άνθρωπος επιτάχυνε τη φυσική διάβρωση του εδάφους κατά 100 φορές

Η αποψίλωση των δασών και η αγροτική εκμετάλλευση είναι γνωστό πως προκαλούν διάβρωση του εδάφους σε γρηγορότερο ρυθμό.
Η εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων και βιοτόπων για λόγους εντατικών καλλιεργειών μπορεί να επιταχύνει τη διάβρωση του εδάφους τόσο δραματικά, ώστε μέσα σε λίγες δεκαετίες να προκαλούνται οι ίδιες απώλειες που με φυσικές διεργασίες θα έπαιρναν χιλιάδες χρόνια για να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αποψίλωση των δασών και η αγροτική εκμετάλλευση είναι γνωστό πως προκαλούν διάβρωση του εδάφους σε γρηγορότερο ρυθμό, ωστόσο η ακριβής μέτρηση της διαφοράς από τη φυσική διάβρωση αποτελεί διαχρονικά μία δύσκολη διαδικασία για τους γεωλόγους. Το γεγονός αυτό καθιστά την περιβαλλοντική διαχείριση πιο δύσκολη...
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το Πανεπιστήμιο Imperial στο Λονδίνο εξέτασαν δέκα ποταμούς και υγριοβιοτόπους στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και για πρώτη φορά κατάφεραν να προσδιορίσουν το ακριβές ποσοστό της φυσικής διάβρωσης, και κατά συνέπεια την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας που προκλήθηκε από τον άνθρωπο μέσω της υλοτόμησης, της εντατικής καλλιέργειας καπνού και βαμβακιού και άλλων δραστηριοτήτων.
Τα ευρήματα εξέπληξαν τους επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν πως πριν την άφιξη των Ευρωπαίων αποίκων στην περιοχή, η διάβρωση του εδάφους ήταν μόλις ένα εκατοστό κάθε χίλια χρόνια, ενώ κατά την περίοδο του έντονου αποικισμού στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, ο ρυθμός αυξήθηκε κατακόρυφα στο ένα εκατοστό κάθε δέκα χρόνια.
«Το έδαφος πρακτικά καταρρέει όταν αφαιρούμε τη φυσική βλάστηση κατά αυτόν τον τρόπο, και ο ρυθμός διάβρωσης πολλαπλασιάζεται», δήλωσε ο Πολ Μπίρμαν, συνεπικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές συνέλεξαν 24 δείγματα από τις κοίτες των ποταμών και στη συνέχεια προσδιόρισαν το ρυθμό της διάβρωσης μετρώντας τη συγκέντρωση του ισοτόπου βηρυλλίου-10 με τη βοήθεια ενός φασματογράφου μάζας. Το συγκεκριμένο ισότοπο συσσωρεύεται στα ανώτερα στρώματα του εδάφους, με συνέπεια η αυξημένη συγκέντρωσή του να υποδεικνύει ότι έχει εκτεθεί λιγότερο στην επιφάνεια της Γης και άρα η διάβρωση του εδάφους είναι πιο αργή.
www.naftemporiki.gr