ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Τα ηλεκτρικά απόβλητα της Δύσης καταλήγουν στην Ινδία και την Κίνα

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προέβλεψε ότι μέχρι το 2020, τα απόβλητα από παλιούς υπολογιστές θα αυξηθούν κατά 400 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 στην Κίνα, και κατά 500 τοις εκατό στην Ινδία.
Οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης κατακλύζουν με τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητά τους χώρες όπως την Ινδία και την Κίνα στο όνομα της «φιλανθρωπίας», αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ινδία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Μια τεράστια ποσότητα χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών ειδών και εξοπλισμού εισέρχεται στην Ινδία και την Κίνα από διάφορες ανεπτυγμένες χώρες κάθε χρόνο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαλλαγμένα από κάθε είδος φόρων και δασμών, εφόσον προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ωστόσο, μιας και όλα τα αντικείμενα είναι χρησιμοποιημένα, σύντομα προστίθενται στα δικά μας απόβλητα», δήλωσε ο Σαντάν Κ. Γκος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζανταβπούρ της Ινδίας και πρόεδρος της υπηρεσίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Καλκούτα...
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Γκος διεξήγαγε μια συγκριτική ανάλυση της εισροής ηλεκτρικών αποβλήτων στην Ινδία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον Γκος, στις αρχές της δεκαετίας του '80 η εισαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων απαγορεύτηκε μετά από πρωτοβουλίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ τόσο η Κίνα το 2000 όσο και η Ινδία το 2008 απαγόρευσαν ρητά την εισαγωγή τους. Ωστόσο οι διακινητές των αποβλήτων καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να βρίσκουν πλάγιους τρόπους για να τα μεταφέρουν σε αυτές τις χώρες.
«Υπολογίζεται ότι περίπου το 80 τοις εκατό των δυτικών ηλεκτρικών αποβλήτων μεταφέρονται σε διάφορα μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών έχει καταστήσει αυτές τις εισαγωγές παράνομες, όμως το φαινόμενο δεν έχει ακόμα παταχθεί», δήλωσε ο Γκος.
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προέβλεψε ότι μέχρι το 2020, τα απόβλητα από παλιούς υπολογιστές θα αυξηθούν κατά 400 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 στην Κίνα, και κατά 500 τοις εκατό στην Ινδία. Επιπλέον, τα απόβλητα από χρησιμοποιημένα κινητά τηλέφωνα θα αυξηθούν κατά επτά φορές σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 στην Κίνα και κατά 18 φορές στην Ινδία.
Αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που κατέχουν τις συμβάσεις για το χειρισμό του συνόλου των αποβλήτων από τις τοπικές αρχές. Ωστόσο, για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα ηλεκτρικά απόβλητα, δίνονται υπεργολαβίες σε μικρότερες επιχειρήσεις. Μετά τη συλλογή από τα κέντρα συγκομιδής απορριμμάτων οι μικρές αυτές επιχειρήσεις εξάγουν τα ηλεκτρικά απόβλητα, αντί να τα αποστέλλουν στους ανακυκλωτές.
www.naftemporiki.gr