ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η Ζάχα Χαντίντ «πρασινίζει» το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο για το 2020

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο
Στη γνωστή αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ ανέθεσε η Ιαπωνία την προσαρμογή του Εθνικού Σταδίου της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Το αναμορφωμένο στάδιο θα περιλαμβάνει πολλά πράσινα χαρακτηριστικά, όμως τα παράπονα έχουν ήδη αρχίσει. Το Ολυμπιακό – πλέον – Στάδιο του Τόκιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα θέρμανσης από γεωθερμική ενέργεια, καθώς και σύστημα ψύξης με βρόχινο νερό. Σε μια προσπάθεια περαιτέρω συρρίκνωσης του αποτυπώματος της διοργάνωσης, τα σχέδια προβλέπουν επίσης την ανακύκλωση του ημιακάθαρτου ή γκρίζου νερού, από τους νιπτήρες και άλλες εγκαταστάσεις μέσα στο στάδιο...
Μέχρι στιγμής, η ιρακινής καταγωγής αρχιτέκτονας δεν έχει αποκαλύψει τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή – ή καλύτερα τη μεταμόρφωση – του σταδίου ή πώς αυτά θα αντληθούν, πάντως αναλυτές σημειώνουν ότι τα σχέδια συνιστούν διαφοροποίηση και για την ίδια, καθώς δεν φημιζόταν ποτέ για τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά των επιβλητικών κτισμάτων της.

Κύριο γνώρισμα του σταδίου θα είναι η συρόμενη οροφή του, η οποία θα διασφαλίσει ότι μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, π.χ. για μεγάλες – υπαίθριες και μη – συναυλίες, αλλά και πάσης φύσεως αθλητικές δραστηριότητες.
Οι αρχιτέκτονες και οι οίκοι, τα σχέδια των οποίων απορρίφθηκαν, έχουν τις ενστάσεις τους. Η σοβαρότερη αφορά το μέγεθος του σταδίου που, όπως λένε, θα επισκιάζει τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και το στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 1964.
www.naftemporiki.gr