ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Βροχή μετεώρων το σαββατοκύριακο


Το σαββατοκύριακο θα λάβει χώρα  μία βροχή μετεώρων, οι Ωριωνίδες. Θα είναι ορατή και το Σάββατο αλλά και την Κυριακή το βράδυ, αλλά θα ενταθεί μετά τις 04:00 π.μ. της 21ης Οκτωβρίου, οπότε και θα φαίνονται 10 με 20 μετέωρα την ώρα. Το όνομα τους οφείλεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, καθώς στον παρατηρητή φαίνεται πως έχουν την προέλευσή τους από την κατεύθυνση εκείνη...
Μετέωρα αποκαλούμε τα λεγόμενα πεφταστέρια, τα οποία είναι στην πραγματικότητα υλικά που έχουν αφήσει πίσω τους κομήτες. Κάθε φορά που ο πλανήτης μας περνά από την περιοχή που από την οποία έχει περάσει και κάποιος κομήτης, ακόμη κι αν ο κομήτης πέρασε από εκεί πριν από πολλά χρόνια, ο νυχτερινός ουρανός της Γης στολίζεται με εκατοντάδες μετέωρα, τα οποία είναι υπολείμματα του κομήτη που καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα.
Οι Ωριωνίδες δημιουργούνται από υλικά του κομήτη Χάλεϊ, ο οποίος πέρασε τελευταία φορά από το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα το 1986, και αναμένεται ξανά το 2061. Ο συγκεκριμένος κομήτης είναι υπεύθυνος  και για τις Υδροχοΐδες, που λαμβάνουν χώρα το Μάιο, καθώς η Γη συναντά την τροχιά του σε δύο σημεία.
www.naftemporiki.gr