ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε υπερσύγχρονος Βιομοριακός Μαγνήτης στο Πανεπιστήμιο Πατρών


Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Φαρμακευτικής εγκατέστησε και εγκαινίασε στις 11 Οκτωβρίου, μέσω του ερευνητικού του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα «Ερευνητικό Δυναμικό», μία υπερσύγχρονη ερευνητική υποδομή Βιομοριακού Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού. Ο εξοπλισμός αυτός υποστηρίζεται από το REGROT πρόγραμμα «SEEDRUG» και είναι διαθέσιμος για χρήση και εκτέλεση μελετών από ολόκληρη ελληνική ακαδημαϊκή/ερευνητική κοινότητα για εκτέλεση πειραμάτων και ανάλυση δεδομένων...
Ο εξοπλισμός αναβαθμίζει τις ερευνητικές υποδομές του Πανεπιστημίου Πατρών και διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Το σύστημα μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα μελετών και εφαρμογών στο πεδίο Βιο-Επιστημών Ζωής, της Αναλυτικής Χημείας/Βιοχημείας, Δομικής Βιολογίας και άλλων.
Μέσω της συνεργασίας των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας με Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα, έχει μεταφερθεί στην Πάτρα σημαντική τεχνογνωσία στο τομέα της Δομικής Βιολογίας.
Την εκδήλωση εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία, πρώην Πρύτανης και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Κουμπιάς, ο Επικεφαλής του Τομέα Περιφερειακής Διάστασης της καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δρ. Δημήτρης Κορπάκης, η Διευθύντρια του Κέντρoυ Μαγνητικού Συντονισμού του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Καθ. Lucia Banci και ως επίτιμος προσκεκλημένος ο βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 2002, Καθ. Kurt Wuthrich (ETH Zurich).
www.kathimerini.gr