ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η έναρξη του Human Brain Project: Το εγχείρημα έχει χαρακτηριστεί ως «CERN για τον εγκέφαλο»


Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Human Brain Project: το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο την χρήση υπερυπολογιστών για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η έναρξή του έλαβε χώρα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας τη Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση στην οποία έλαβαν χώρα συναντήσεις επιστημόνων από 135 ιδρύματα και κυβερνητικούς φορείς που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος. Σκοπός είναι το στήσιμο και η δοκιμασία πλατφορμών οι οποίες από το 2016 και μετά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται για εξομοιώσεις και υπολογισμούς πάνω στο πρόγραμμα...
Το σύστημα το οποίο θα προκύψει αναμένεται να είναι 1.000 φορές ταχύτερο από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές οι οποίοι υπάρχουν σήμερα. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μία δεκαετία, και, πέραν της τεχνολογικής προόδου, έχει βασικό του στόχο την περαιτέρω κατανόηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου: πώς μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, βλέπουμε και ακούμε.
Στο πλαίσιο του Human Brain Project θα «χαρτογραφηθούν» δισεκατομμύρια νευρώνες και συνάψεις που βρίσκονται σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο. Θεωρείται πως η εξέλιξή του θα οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα πάνω στις έρευνες για την ανθρώπινη μνήμη, την κατάθλιψη, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, αλλά και στη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η έκτασή και η φιλοδοξία του εγχειρήματος παραλληλίζονται με αυτήν του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN- για την ακρίβεια, έχει χαρακτηριστεί ως «CERN για τον εγκέφαλο».
www.naftemporiki.gr