ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

VIDEO Sub-Biosphere 2: Το σπίτι του Κάπτεν Νέμο Βρετανός σχεδιαστής οραματίστηκε μια εντυπωσιακή υποβρύχια πόλη

Λονδίνο 
Ο βρετανός σχεδιαστής Φιλ Πάλι ο οποίος έχει πάθος με τον κόσμο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας οραματίστηκε και σχεδίασε μια υποβρύχια πόλη ή, όπως ο ίδιος την ονομάζει, μια «υποβρύχια βιόσφαιρα». Τα σχέδια της Sub-Biosphere 2 είναι πραγματικά εντυπωσιακά και, όπως αναφέρει ο Πάλι, είναι μια ιδέα πάνω στην οποία εργάζεται εδώ και 20 χρόνια. Η υποβρύχια βιόσφαιρα αποτελείται από έναν μεγάλο κεντρικό θόλο γύρω από τον οποίο εκτείνονται οκτώ μικρότεροι....
Οι θόλοι συνολικά έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων. Κάθε θόλος μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα με δικά του συστήματα συντήρησης και, σύμφωνα με τον σχεδιαστή,  όσοι διαμένουν εκεί θα είναι αυτάρκεις αφού δεν απαιτείται η παροχή αέρα (ακόμη και τροφής) από τον… έξω κόσμο. 




Ο Πάλι ευελπιστεί ότι η δημοσιοποίηση των σχεδίων της υποβρύχιας βιόσφαιράς του θα προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών που θα βοηθήσουν στην κατασκευή της. Πιστεύει ότι οι θόλοι μπορούν να έχουν διαφόρων ειδών εφαρμογές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρο θαλάσσιων ερευνών, να αξιοποιηθούν τουριστικά και φυσικά να γίνουν μόνιμες κατοικίες για όσους θα επιθυμούσαν να ζουν... κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.  
www.tovima.gr