Τα δέντρα δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ, όπως ανακάλυψε νέα μελέτη. Αντιθέτως, καθώς γερνούν αναπτύσσονται όλο και πιο γρήγορα
Τα δέντρα τελικά δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ και δεν γνωρίζουν αυτό που εμείς οι άνθρωποι αποκαλούμε «γηρατειά». Αντιθέτως, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη, με τα χρόνια επιταχύνουν τους ρυθμούς της ανάπτυξής τους, με αποτέλεσμα τα ηλικιωμένα να μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα νεαρά. Η ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα των επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι τα γέρικα δέντρα αναπτύσσονται πιο αργά, χάνοντας το νεανικό τους σφρίγος. Επίσης αποδεικνύει πως τα μεγάλα δέντρα απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τη διαχείριση των δασών...
«Τα δέντρα που αυξάνουν περισσότερο τη μάζα τους είναι εκείνα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές σε όλες τις περιοχές της Γης που εξετάσαμε»δήλωσε ο Νέιθαν Στίβενσον, οικολόγος της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας και πρώτος συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature». «Τα δέντρα έχουν κάτι αντίστοιχο με την ορμητική ανάπτυξη ενός εφήβου, μόνο που αυτή συνεχίζεται εσαεί».
Αιωνίως σφριγηλά και αθάνατα
Ως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα δέντρα αρχικά μεγαλώνουν με ταχύ ρυθμό αλλά σταδιακά η ανάπτυξή τους επιβραδύνεται. Η εικασία αυτή είχε εξαχθεί από τα αποτελέσματα πληθώρας μελετών που έχουν εξετάσει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τα δέντρα σε επίπεδο δάσους και σε επίπεδο φύλλων. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι με το πέρασμα των χρόνων τα δάση φθάνουν σε ένα «πλαφόν» της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να απορροφήσουν, οι ειδικοί θεώρησαν πως το «πάγωμα» της απορρόφησης του αερίου του θερμοκηπίου από τα δάση συνεπάγεται και «πάγωμα» της ανάπτυξης των πιο ηλικιωμένων δέντρων που τα απαρτίζουν.
Καμία μελέτη όμως δεν είχε ως τώρα μετρήσει την ανάπτυξη των δέντρων αυτών καθαυτών - κάτι το οποίο έκαναν ο δρ Στίβενσον και οι συνεργάτες του. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 670.000 και πλέον δέντρα τα οποία ανήκαν σε 403 διαφορετικά είδη και βρίσκονταν τόσο σε εύκρατες όσο και σε τροπικές περιοχές σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι στο 97% των ειδών τα μεγαλύτερα, γηραιότερα δέντρα, αντί να «κατεβάζουν» τους ρυθμούς τους, μεγάλωναν όλο και περισσότερο με τον χρόνο, αφού ο κορμός, τα κλαδιά, ο φλοιός και τα φύλλα τους αποκτούσαν όλο και περισσότερη μάζα κάθε έτος. Οπως μάλιστα αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα πολύ μεγάλα γέρικα δέντρα μπορούν να «πάρουν» ακόμη και 600 κιλά μέσα σε έναν χρόνο.
«Τα δέντρα μεγαλώνουν σαν τρελά, δεν σταματούν ποτέ. Κάθε χρόνο βάζουν όλο και περισσότερο βάρος» σχολίασε ο δρ Στίβενσον, υπογραμμίζοντας ότι τα δέντρα δεν πεθαίνουν από γηρατειά - «μόνο οι ασθένειες, τα έντομα, οι πυρκαγιές και τα ατυχήματα όπως οι κεραυνοί μπορούν να τα σκοτώσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και φυσικά και ο άνθρωπος με το τσεκούρι του.
Ο «παλιός» είναι αλλιώς...
Σε επίπεδο δέντρου, όπως διαπίστωσε η μελέτη, τα μεγαλύτερου μεγέθους (και μεγαλύτερης ηλικίας) απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι τα μικρότερα και νεαρότερα. Η ανακάλυψη εισάγει μια νέα παράμετρο «εξισορρόπησης» του κλίματος του πλανήτη αλλά δεν υπαγορεύει την πλήρη αναθεώρηση των κλιματικών μοντέλων. Αυτό γιατί σε επίπεδο δάσους τα αποτελέσματα των προηγούμενων μελετών ευσταθούν: τα νεαρά δάση απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα πιο ηλικιωμένα μόνο και μόνο εξαιτίας του γεγονότος πως περιλαμβάνουν περισσότερα δέντρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
«Συνειδητοποιούμε τώρα ότι τα μεγάλα, γέρικα δέντρα είναι εκείνα που απορροφούν πιο γρήγορα διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα» σχολίασε ο δρ Στίβενσον. «Αυτό ίσως βάζει ένα μεγάλο θαυμαστικό στη σημασία που έχει η διατήρηση των μεγάλων γέρικων δέντρων» τόνισε. Ως τώρα οι αρμόδιες αρχές για τα δάση έδιναν έμφαση στα νεαρά δέντρα, θεωρώντας ότι έτσι τα δάση γίνονται πιο «δυναμικά». Οπως όμως σχολίασαν ειδικοί οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη μελέτη, τα νέα ευρήματα ενδέχεται να επιβάλουν μια αλλαγή στη διαχείριση των δασών. Περαιτέρω μελέτες, όπως τονίζουν όλοι, θα δείξουν πώς ακριβώς θα πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Ιανουαρίου 2014
www.tovima.gr