ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Do-It-Yourself cube! Αυτοσυναρμολογούμενες κατασκευές από κύβους-ρομπότ φτιάχνει το ΜΙΤ



Ομάδα ερευνητών από το εργαστήριο Distributed Robobics του ΜΙΤ κατόρθωσαν να κατασκευάσουν, με σχετικά απλό τρόπο σε σχέση με άλλες ανάλογες προσπάθειες, ένα νέο είδος αυτο-συναρμολογούμενου αρθρωτού ρομπότ. Τα αρθρώματα έχουν την μορφή κύβων (M-Block), χωρίς εξωτερικά κινούμενα μέρη. Χωρίς να είναι ορατό από που αντλούν την κινητική τους ενέργεια, οι κύβοι είναι σε θέση να ανεβαίνουν ο ένας πάνω και γύρω από τον άλλο, να κάνουν άλματα στον αέρα, να περιστρέφονται στο έδαφος και να μετακινούνται ακόμα και όταν βρεθούν ανάποδα αναρτημένοι σε μεταλλική επιφάνεια... 

Μέσα σε κάθε κύβο M-Block, εξηγούν οι Kyle Gilpin, Daniela Rus και John Romanishin, υπάρχει ένας περιστρεφόμενος δίσκος που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση κινητικής ενέργειας, ο σφόνδυλος. Ο σφόνδυλος σε κάθε κύβο μπορεί να περιστραφεί με ταχύτητα 20.000 στροφών το λεπτό. Όταν φρενάρει, μεταδίδει την στροφορμή του στον κύβο. Στην ακμή κάθε κύβου και σε κάθε πλευρά του υπάρχουν κυλινδρικοί μαγνήτες που μπορούν να περιστραφούν ώστε όταν ένας κύβος πλησιάζει έναν άλλο να μπορούν φυσιολογικά να έλκονται. 

Σήμερα, οι ερευνητές στο ΜΙΤ κατασκευάζουν ολόκληρη στρατιά από 100 κύβους, καθένας από τους οποίους μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς και αλγορίθμους για την καθοδήγησή τους. «Θέλουμε εκατοντάδες κύβους διασκορπισμένους τυχαία στο πάτωμα να μπορούν να εντοπίσουν ο ένας τον άλλο, να ενωθούν και αυτόνομα, να μετατραπούν σε μια καρέκλα, μια σκάλα, ένα γραφείο όποτε ζητηθεί», λένε οι ερευνητές.
www.in.gr