ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Έρευνα: η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τα μικρά των πιγκουίνων

Στη μακροπρόθεσμη μελέτη τους, η οποία επικεντρώθηκε στη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων του Μαγγελάνου, στις ακτές της Αργεντινής, οι επιστήμονες είδαν ότι σε μια περίοδο 27 ετών, κατά μέσο όρο το 65% των νεοσσών πέθαιναν κάθε χρόνο.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή απειλούν τους πιγκουίνους, προειδοποιούν επιστήμονες σε δύο νέες δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση PLOS One. Στη μακροπρόθεσμη μελέτη τους, η οποία επικεντρώθηκε στη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων του Μαγγελάνου, στις ακτές της Αργεντινής, οι επιστήμονες είδαν ότι σε μια περίοδο 27 ετών, κατά μέσο όρο το 65% των νεοσσών πέθαιναν κάθε χρόνο. Περίπου το 40% πέθαιναν από ασιτία, ενώ το 7% των θανάτων αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, σε μία διετία που χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε το θάνατο του 43-50% των νεοσσών...
Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι νεοσσοί που εκτίθενται σε βροχή προτού αναπτύξουν αδιάβροχα φτερά, βρέχονται και πεθαίνουν από υποθερμία. «Αν ένας υπνόσακος βραχεί, οι μονωτικές του ιδιότητες χάνονται», εξήγησε μιλώντας στο NBC η βασική συντάκτρια της μίας από τις δύο εκθέσεις Ντι Μπέρσμα, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Φέτος οι νεοσσοί δεν θα πεθάνουν από τη βροχή, όμως πολλοί θα υποκύψουν στη ζέστη.»
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό των καταιγίδων που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θανατηφόρες για τα μικρά των πιγκουίνων ήταν αρκετά χαμηλό. Ωστόσο, τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι τέτοια φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα στην περιοχή μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Οι ίδιοι φοβούνται ότι «θα υπάρξουν χρονιές, κατά τις οποίες δεν θα επιβιώσει σχεδόν κανένας νεοσσός, εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει τις καταιγίδες εντονότερες και συχνότερες».
Η δεύτερη έκθεση επικεντρώθηκε στους πιγκουίνους της Αδελίας, στην Ανταρκτική, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 13 χρόνια προκειμένου να δουν πώς επηρεάζονται από την αποκόλληση παγόβουνων. Είδαν ότι, όταν το 2001, δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν και προσέγγισαν τις περιοχές, όπου οι πιγκουίνοι αναζητούν τροφή, περιόρισαν «δραματικά» την πρόσβασή τους στα υποψήφια θηράματά τους, χωρίς όμως να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νεοσσών. Οι ερευνητές πάντως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο τα μικρά των πιγκουίνων θα τα καταφέρουν εξίσου καλά εάν τέτοια συμβάντα γίνουν πιο συχνά στο μέλλον.
www.naftemporiki.gr