ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Φωσφορίζοντα ψάρια προσφέρουν θέαμα στα βάθη των ωκεανών


Στα βάθη των ωκεανών, δεκάδες είδη ψαριών που έχουν την ιδιότητα να φωσφορίζουν, προσφέρουν πλούσιο θέαμα, δυστυχώς μακριά από ανθρώπινα βλέμματα. Επιστήμονες ρίχνουν τώρα... φως σε αυτήν την ιδιότητα, επιχειρώντας να εξηγήσουν τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Ο βιοφθορισμός προκύπτει όταν ένας οργανισμός εκτίθεται σε γαλάζιο φως, το απορροφά, το επεξεργάζεται και το εκπέμπει ως διαφορετικό χρώμα: πράσινο, κόκκινο ή πορτοκαλί. Άλλοι οργανισμοί παράγουν το δικό τους φως, ενώ ορισμένοι κάνουν και τα δύο...
Ερευνητές από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και από διάφορα άλλα ιδρύματα, οι οποίοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης τους στη δικτυακή επιθεώρηση PLOS ONE, υποστηρίζουν ότι την ιδιότητα αυτή έχουν περίπου 180 είδη ψαριών.
«Γνωρίζαμε από παλιά για το βιοφθορισμό στη θάλασσα, σε οργανισμούς όπως είναι τα κοράλλια, οι μέδουσες ή ακόμη και σε ζώα της ξηράς όπως οι πεταλούδες και οι παπαγάλοι», δήλωσε στο CNN ο επιμελητής του τμήματος ιχθυολογίας Τζον Σπαρκς, ένας από τους συντάκτες της δημοσίευσης. Ο εντοπισμός ενός φωτεινού πράσινου χελιού σε κοραλλιογενή ύφαλο της νήσου Κέιμαν, όμως, έστρεψε τις έρευνες σε άλλη κατεύθυνση.
Με βαθυσκάφη και δύτες πραγματοποίησαν τέσσερις ερευνητικές αποστολές στις Μπαχάμες και στις νήσους Σολομώντα, για να ανακαλύψουν ότι τελικά ο βιοφθορισμός είναι πολύ πιο διαδεδομένος στα ψάρια απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Επόμενος στόχος τους είναι να διαπιστώσουν τι σημαίνει αυτή η ιδιότητα για την εξέλιξη και τη συμπεριφορά των οργανισμών, αλλά και να εξετάσουν στα εργαστήριά τους νέες χημικές ουσίες από αυτά τα ψάρια.
www.naftemporiki.gr