ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

«Πειραματική» συζήτηση βαρύτητας και κίνησης από το CERN στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


Η επιστήμη συναντά την τέχνη, κάνοντάς μας να σκεφτούμε διαφορετικά την εικόνα του σύμπαντος μέσα από μία σειρά συζητήσεων, που φανερώνουν πόσα έχουμε ακόμα να μάθουμε για το άπειρο άπαν. Στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις», η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει τη δεύτερη συζήτηση της σειράς «Τέχνη και επιστήμη -Το CERN στη Στέγη», στην οποία ο ελβετός χορογράφος Ζιλ Ζομπέν θα συνομιλήσει για την κίνηση με τον αυστριακό επιστήμονα αντιύλης στο CERN, Μάικλ Ντόζερ, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό...
Εποικοδομητική «σύγκρουση» αντιλήψεων για τον κόσμο
Η Στέγη παρουσιάζει αυτές τις συζητήσεις για τον ήχο, την κίνηση και την όραση, μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων, μέσα από το πρόγραμμα Collide@CERN. Το CERN, το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που εδρεύει στα περίχωρα της Γενεύης, κατανοώντας πως η εικόνα του σύμπαντος, που διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα, έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή εικόνα που έχουμε για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, διοργανώνει ένα εκτεταμένο residency κάθε χρόνο, όπου ένας επιφανής καινοτόμος καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να εργαστεί στους χώρους του Κέντρου, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες και να αφήσει να «συγκρουστεί» η δική του σύλληψη του κόσμου με τη δική τους.
Η βαρύτητα στην επιστήμη και στον χορό
Σε αυτή τη συζήτηση, ο επιστήμονας του CERN, Μάικλ Ντόζερ, θα συνομιλήσει με τον διεθνώς καταξιωμένο χορογράφο Ζιλ Ζομπέν, στον οποίο παρείχε συμβουλές για τη νέα του χορογραφική δουλειά με τίτλο «Quantum» (Κβάντο), εμπνευσμένη από την παραμονή του Ζιλ στο πρόγραμμα του CERN, σχετικά με τον ρόλο της βαρύτητας στην επιστήμη και στο χορό. Η βαρύτητα είναι η δύναμη που μας ενώνει όλους και μας κρατάει δέσμιους στον πλανήτη. Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, θεωρείται η ισχυρότερη δύναμη που υπάρχει. Στην πραγματικότητα, είναι η πιο αδύναμη,  και αυτή για την οποία η μοριακή φυσική γνωρίζει τα λιγότερα.
Έτσι, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στην αντιύλη περιγράφει το νέο του πείραμα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τη βαρύτητα, μέσα από τη συνομιλία του με τον σπουδαίο χορογράφο. Τι μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλον και πώς αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη δυναμική της κίνησης; Θα μπορούσε, άραγε, να έρθει κάποτε η μέρα εκείνη, που οι φυσικοί θα διδάσκουν τους χορευτές να αντιλαμβάνονται ουσιαστικά τη βαρύτητα και την κίνηση;
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Η ελληνική σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης», το οποίο εντάσσεται στην πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Το έργο σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Η συζήτηση αναμεταδίδεται και με live streaming, μέσω του sgt.gr. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

www.naftemporiki.gr