ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Πώς το ψύχος επηρεάζει την άποψη του κόσμου για την υπερθέρμανση;


«Αυτές οι πανάκριβες αηδίες γύρω από την κλιματική αλλαγή πρέπει να σταματήσουν», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που οι μισές αμερικανικές πολιτείες πλήττονταν από ανελέητο και ασυνήθιστο κύμα ψύχους. Η ανάρτησή του έκανε το γύρο του κόσμου, για διάφορους λόγους. Και ενώ ορσμένοι επιστήμονες έσπευσαν να καταρρίψουν την θεωρία του - ότι δηλαδή το ψύχος αποτελεί ένδειξη ότι η υπερθέμανση είναι μια «αηδία» - φαίνεται πως δεν είναι μόνος του...
Σε αμερικανική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη, το 58% των ερωτηθέντων  είπαν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, ενώ παρόμοιο ήταν και το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Τέσσερις στους δέκα χαρακτήρισαν «υπερβολές» τα σενάρια για τις καταστροφικές συνέπειες που ενδέχεται να έχει η άνοδος της θερμοκρασίας.
Σε άλλη δημοσκόπηση, τον περασμένο Ιούνιο κι έπειτα από έναν ψυχρό χειμώνα, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. Πριν από το χειμώνα του 2013 όμως, το ποσοστό ήταν υψηλότερο - 67%.
Οι έρευνες αυτές δεν είναι οι μόνες που καταδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις απόψεις των ανθρώπων γύρω από την κλιματική αλλαγή και στις δικές τους εμπειρίες των τοπικών θερμοκρασιών, καθώς τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο αυτά που βλέπουν παρά τα αποτελέσματα επιστημονικών εργασιών.
Αυτή τη θεωρία θέλησαν να διερευνήσουν και επιστήμονες από το Κάρντιφ, εφαρμόζοντάς την στη Βρετανία και στον ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα του 2010, τον ψυχρότερο των τελευταίων 350 ετών. Έθεσαν σε ένα δείγμα 500 ανθρώπων δύο βασικά ερωτήματα: α) «πιστεύετε πως [το ψύχος] σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πραγματικότητα;» και β) «πιστεύετε πως [ο ίδιος χειμώνας] αποτελεί ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματικότητα;»
Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον ενδιαφέροντα: περίπου ένας στους 7 συμφώνηαν με την πρώτη θεωρία, ότι δηλαδή η κλιματική αλλαγή δεν είναι υπαρκτή και ο χειμώνας του 2010 ήταν μία απόδειξη. Όμως τριπλάσιος αριθμός ερωτηθέντων (σχεδόν 40%) είπαν ότι ο ίδιος ακριβώς ακραίος χειμώνας σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα
www.naftemporiki.gr