ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Υβριδικό Ι.Χ. της Ford φορτίζεται και από τον ήλιο: Το Ford C-Max Solar Energi Concept διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του και θα παρουσιασθεί από την αμερικανική εταιρεία στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας.


Ένα πρωτοποριακό υβριδικό αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να φορτίζεται από τον ήλιο, θα παρουσιάσει η Ford στην έκθεση τεχνολογίας Consumer Electronic Show, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας. Το όνομα του μοντέλου είναι C-Max Solar Energi Concept και, όπως δηλώνει και το όνομά του, βρίσκεται ακόμη σε στάδιο πρωτοτύπου. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι ενσωματωμένα στην οροφή του, και τα οποία μπορούν να επαναφορτίζουν την μπαταρία του, ώστε αυτή με τη σειρά της να τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα...
Ακόμη και σε συνθήκες ηλιοφάνειας, ωστόσο, η ισχύς των πάνελ δεν ξεπερνά τα 300 Watt, με συνέπεια να μην μπορούν να αναπληρώσουν σε ένα 24ωρο όλη την ηλεκτρική ενέργεια που έχει καταναλωθεί από την μπαταρία. Γι’ αυτό τον λόγο, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει αναπτύξει ένα στέγαστρο με ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου και δεκαπλασιάζουν έτσι την ηλιακή ενέργεια που φτάνει στην οροφή του C-Max Solar Energi Concept.
Μάλιστα, όταν είναι σταθμευμένο, το αυτοκίνητο διαθέτει έναν μικρό υπολογιστή που αναλαμβάνει να το μετακινεί κατά λίγα εκατοστά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε η οροφή του να παραμένει διαρκώς στο σημείο που εστιάζονται οι ηλιακές ακτίνες. Έτσι, το στέγαστρο ενισχύει συνεχώς την ηλιακή ενέργεια που φτάνει στο C-Max Solar Energi Concept, παρόλο που ο ήλιος αλλάζει συνεχώς θέση. Τότε, σύμφωνα με τη Ford, μία ημέρα είναι αρκετή για να επαναφορτισθεί η μπαταρία.
Η συγκεκριμένη λύση είναι ιδανική για θέσεις στάθμευσης που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα από τη χρήση του Ι.Χ. – σε ετήσια ποσότητα που, σύμφωνα με την εταιρεία, για έναν μέσο οδηγό κυμαίνεται στα 4 κυβικά μέτρα.
Πάντως, το μοντέλο διαθέτει και εξοπλισμό για φόρτιση από το ηλεκτρικό δίκτυο, όπως το «συμβατικό» υβριδικό C-Max Energi της Ford. Σε αυτή την περίπτωση, σαν το C-Max Energi, η μπαταρία του επαναφορτίζεται σε 4 ώρες. Επίσης, όπως το «συμβατικό» υβριδικό, η αυτονομία του αγγίζει τα 998 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 34 μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα.
Σύμφωνα με τη Ford, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα επιτρέψει στο μέλλον το 75% των δρομολογίων ενός μέσου οδηγού να καλύπτονται με ενέργεια αποκλειστικά από τον ήλιο.
www.kathimerini.gr