ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Χιονίζει και στην Αφροδίτη; Εντοπίστηκαν περιοχές με ασυνήθιστα κρύες συνθήκες

Λονδίνο 
Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι στον Αρη υπάρχουν χιονοπτώσεις παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα. Ο δορυφόρος Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κατέγραψε στοιχεία που δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό πιθανώς λαμβάνει χώρα και στην Αφροδίτη. Ομάδα ερευνητών στο Βέλγιο μελέτησε ένα πλήθος δεδομένων που έχει στείλει το Venus Express από την Αφροδίτη από τότε που ξεκίνησε την εξερεύνηση της το 2006. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σημείο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη στο οποίο η θερμοκρασία είναι απρόσμενα χαμηλή...
Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης κυριαρχείται από διοξείδιο του άνθρακα. Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση 125 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η θερμοκρασία εκεί βρίσκεται στους -175 βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες αυτές μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε πάγο ή χιόνι.
H ανακάλυψη
Ανεξάρτητα από το αν τελικά χιονίζει στην Αφροδίτη η ανακάλυψη του συγκεκριμένου σημείου στην ατμόσφαιρα της είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο στην ατμόσφαιρα της Γης με ανάλογες συνθήκες και τόσο χαμηλή θερμοκρασία. Προκαλεί λοιπόν εντύπωση πως συμβαίνει αυτό στην Αφροδίτη που είναι πολύ πιο κοντά στον Ηλιο από ό,τι ο πλανήτης μας. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικής Αερονομίας του Βελγίου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research».
 www.tovima.gr