ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

VIDEO- Κάντε το σπίτι σας… φωτορυθμικό: Οι «έξυπνοι» λαμπτήρες Hue ελέγχονται από κινητά και tablets

Λονδίνο 
Να φέρουν χρώμα στη ζωή μας εντός του σπιτιού αποφάσισαν η Philips με την Apple. Η συνεργασία των δύο γιγάντων του φωτισμού και της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα ένα νέο σύστημα φωτισμού. Το σύστημα βασίζεται σε «έξυπνους» λαμπτήρες που ο κάτοικος του σπιτιού μπορεί να ελέγχει μέσω κινητού τηλεφώνου ή μιας ταμπλέτας αλλάζοντας το χρώμα του φωτός ανάλογα με την επιθυμία του κάθε φορά. Ο λαμπτήρας ονομάζεται Hue και ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής από iPhone και iPad...
Οι ερευνητές της Philips ανέπτυξαν τον λαμπτήρα μελετώντας την επίδραση του φωτός στο ανθρώπινο σώμα. Ο Hue διαθέτει 11 λαμπάκια LED τριών χρωμάτων (μπλε, κόκκινο, πράσινο) ικανά να αναδημιουργήσουν 16 εκατομμύρια χρώματα.
Ο κάτοικος μπορεί να έχει προγραμματισμένους στο σύστημα 12 διαφορετικούς φωτισμούς ανάλογα με το τι θέλει να κάνει μέσα στο σπίτι ή ανάλογα με την ατμόσφαιρα που επιθυμεί να υπάρχει σε αυτό. Μπορεί επίσης να κάνει διάφορους προγραμματισμούς όπως παραδείγματος χάριν, να σβήνει αυτόματα όλα τα φώτα από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί ή όποτε εκείνος επιθυμεί.
Επίσης η δυνατότητα του ελέγχου των λαμπτήρων από τα κινητά ή τα tablets επιτρέπει στον κάτοικο να «παίζει» με τα φώτα όταν απουσιάζει από το σπίτι (π.χ βρίσκεται σε διακοπές) ώστε να φαίνεται ότι κάποιος βρίσκεται μέσα και να ξεγελάει τους διαρρήκτες. Οι λαμπτήρες Hue αποτελούν επίσης εξαιρετική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας αφού έχουν την ίδια φωτεινότητα με έναν λαμπτήρα 50W ενώ η μέγιστη ισχύς τους είναι 8,5W. 


www.tovima.gr