ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Εμπειρική ξενάγηση στην κατεψυγμένη έρημο της Ανταρκτικής

Eνα ταξίδι προσομοίωσης στο πιο άγριο, παγωμένο και απομακρυσμένο μέρος της Γης, θα προσφέρει στο κοινό η δημοφιλής έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική», η οποία -με πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες, σε Λονδίνο, Ισπανία και Τουρκία, όπου παρουσιάστηκε- επισκέπτεται το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Από τις 20 Οκτωβρίου έως τον Φεβρουάριο του 2013, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να «ζήσει» στις άγριες συνθήκες της Ανταρκτικής και να ανακαλύψει τη μέγιστη σημασία της για τη ζωή σε όλη τη Γη, μέσα από την ταινία θόλου «Παγωμένοι κόσμοι», που θα προβάλλεται στο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου»...
Eκθεση - δοκιμασία
Η Ανταρκτική ανακαλύφθηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά πριν από 190 χρόνια. Δεν έχει κανένα δέντρο και καθόλου αυτόχθονα πληθυσμό. Έχει την πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον πλανήτη (-89.2ºC), ανέμους με ταχύτητα 333 χιλιομέτρων την ώρα, 50 χιλιοστά βροχόπτωση (λιγότερο από ό,τι στην έρημο Σαχάρα), το 95% της ηπείρου είναι καλυμμένο με πάγο, το μέσο πάχος του οποίου είναι 2.400 μέτρα, περιλαμβάνει το 80% του γλυκού νερού του πλανήτη και είναι η ήπειρος με το μεγαλύτερο μέσο όρο σε υψόμετρο.
Στην έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική», η οποία είναι η πιο αντιπροσωπευτική που σχεδιάστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επισκέπτες, σε μία έκταση 700 τ.μ., θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν, αλλά και να αναμετρηθούν εμπειρικά με τις ακραίες συνθήκες ζωής στην παγωμένη ήπειρο, μέσα από 7 διαφορετικές ενότητες-ζώνες.
Μπορείτε να επιβιώσετε σε τόσο κρύο; 
Ο επισκέπτης μπαίνει σε δωμάτιο κατάψυξης, με θερμοκρασία -20ºC, όπου δοκιμάζει τα πραγματικά ρούχα που φορούν στην Ανταρκτική, προκειμένου να αντιληφθεί τί χρειάζεται, για να επιβιώσει.
Μπορείτε να ζήσετε με άγρια ζώα;


Ο επισκέπτης δοκιμάζει με όλες του τις αισθήσεις πώς είναι να εργάζεται κανείς σε αποικίες ζώων στην Ανταρκτική και πώς να εντοπίζει ίχνη ψαριών και καλαμαριών.
Μπορείτε να βουτήξετε μέσα στην παγωμένη θάλασσα;
Μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, ο επισκέπτης θα ζήσει την πρόκληση της κατάδυσης στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, στην καρδιά του χειμώνα και θα δει γιγαντιαία και ασυνήθιστα πλάσματα.
Θα μπορούσατε να ζήσετε στην Ανταρκτική;
Στον Σταθμό Βάσης, ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα σενάρια επείγουσας ανάγκης, στα οποία θα πρέπει να ανταπεξέλθει, διατηρώντας την ψυχραιμία του.
Θα μπορούσατε να οδηγήσετε ένα όχημα χιονιού;
Μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, οι επισκέπτες καλούνται να συλλέξουν μετεωρίτες, «οδηγώντας» ένα όχημα χιονιού σε επικίνδυνες διαδρομές, ενώ ένα αληθινό όχημα χιονιού τους προκαλεί να το δοκιμάσουν.
Θα μπορούσατε να κατασκηνώσετε στην Ανταρκτική;


Ο επισκέπτης φιλοξενείται στην κατασκήνωση των ερευνητών, ανάμεσα σε κουτιά με φαγητό, εξοπλισμό κατασκήνωσης και επιστημονικά όργανα και μαθαίνει πώς να επιβιώνει σε πολικές θερμοκρασίες και σε περίπτωση καταιγίδας και χιονοθύελλας.
Θα μπορούσατε να περάσετε δύο μήνες στο σκοτάδι;
Ο επισκέπτης μπορεί να βυθιστεί σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού και να δοκιμάσει αν μπορεί να τα καταφέρει, αφού, στην Ανταρκτική, κάποιος μπορεί να χρειαστεί να μείνει στο σκοτάδι έως και 6 μήνες.
«Παγωμένοι κόσμοι»
Η ταινία θόλου «Παγωμένοι κόσμοι», με στόχο να αναδείξει τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται στην Αρκτική και την Ανταρκτική και να τονίσει πως η επιβίωσή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δική μας, λόγω της λεπτής ισορροπίας μεταξύ πάγου, νερού και ζωής, είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι με συγκλονιστικές εικόνες.
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» - Kτήριο 1, Πειραιώς 254 – Ταύρος. τηλ.: 212 2540000.