ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Έκπληκτοι μελισσοπαραγωγοί στη Γαλλία: Μέλισσες εθισμένες στο... junk food παράγουν μέλι σε αποχρώσεις του μπλε

Παρίσι, Γαλλία
Έκπληκτοι έμειναν μελισσοπαραγωγοί σε περιοχή της βορειοανατολικής Γαλλίας, όταν είδαν ότι το μέλι που έβγαζαν ήταν σε αποχρώσεις του... μπλε και του πράσινου. Ιδιαίτερα θορυβημένοι από το απίστευτο φαινόμενο, αλλά και απο το γεγονός ότι το προϊόν τους έμενε απούλητο άρχισαν να παρακολουθούν από την αρχή όλη τη διαδικασία για να δουν τι φταίει που το μέλι είχε αυτό το χρώμα.
Παρακολουθώντας τα σμήνη των μελισσών όταν έβγαιναν για να μαζέψουν τη γύρη ανακάλυψαν ότι αντί να πετούν προς τα άνθη, πήγαιναν σε εργοστάσιο παραγωγής ζαχαρωτών που βρισκόταν πολύ κοντά στα μελίσσια και έπαιρναν τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να χρωματίσει τις καραμέλες της.

Έτσι οι μέλισσες επέστρεφαν κουβαλώντας πάντα μαζί τους κάποια πολύχρωμη ουσία.

Ο συνεταιρισμός των μελισσοπαραγωγών ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας. Το εργοστάσιο αποφάσισε, τελικά, να καλύπτει τις πρώτες του ύλες προκειμένου να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση οι μέλισσες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters