ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Θερμοκήπια στον Άρη έως το 2020


Υπάρχει ζωή στον πλανήτη Άρη; Το Κέντρο Ερευνών Ames των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να μη δίνει απάντηση στο ερώτημα, προτείνει ωστόσο της αποστολή γήινης ζωής στον «κόκκινο πλανήτη». Η πρόταση προς τη NASA αφορά την αποστολή φυτών στην επιφάνεια του Άρη, σε συνδυασμό με την επόμενη ερευνητική αποστολή. Πρόκειται για το πρόγραμμα MPX (Mars Plant Experiment) το οποίο θα εξετάσει κατά πόσο γήινη μορφή ζωής μπορεί να διαχειριστεί την έλλειψη βαρύτητας και τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας του Άρη. Φυσικά δεν πρόκειται να εμφυτευθούν φυτά στην επιφάνεια του Άρη. Αντίθετα, το σχέδιο προβλέπει τη χρήση τροποποιημένων πλαισίων μικρό-δορυφόρων CubeSat, τα οποία θα παίξουν το ρόλο θερμοκηπίων...
Εκεί θα τοποθετηθούν περί τους 200 σπόρους του φυτού Arabidopsis (συγγενικό του φυτού της μουστάρδας και του κοινού λάχανου) και θα εγκλειστεί γήινος αέρας. Στη συνέχεια τα πλαίσια θα τοποθετηθούν στην επιφάνεια των διαστημικών οχημάτων που εξερευνούν τον Άρη, από τα οποία θα λαμβάνουν και τη σχετική ενυδάτωση.
Το εν λόγω πείραμα προβλέπεται να εξετάσει κατά πόσο τα φυτά θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ζωντανά. Γενικότερα, το MPX θα αποτελέσει το επόμενο βήμα στην εκτίμηση του κατά πόσο μπορεί να εποικιστεί ο πλανήτης Άρης.
Το πρόγραμμα ωστόσο παραμένει ακόμη στο στάδιο της πρότασης προς την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Άλλωστε, η επόμενη αποστολή διαστημικού οχήματος που θα βρεθεί στην επιφάνεια του Άρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020-2021. Έτσι, η NASA εξετάζει διάφορες προτάσεις από ένα σύνολο 58 διαφορετικών οργάνων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην εν λόγω μελλοντική αποστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Curiosity, το όχημα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Άρη, διαθέτει μόλις δέκα επιστημονικά όργανα, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι από τις 58 προτάσεις πολύ λιγότερες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο διαστημικό ταξίδι.
www.naftemporiki.gr