ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ενα πραγματικό Jurassic Park...

Με μια παρόμοια τεχνική της κλωνοποίησης θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν στη ζωή τον τίγρη της Τασμανίας.
Το 1990, όταν ο Αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Κράιτον κυκλοφόρησε το «Jurassic Park», μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως, περίπου 20 χρόνια αργότερα, ερευνητές σε όλο τον κόσμο θα υποστήριζαν ότι η επιστήμη δίνει πλέον τη δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα η ιδέα του βιβλίου του. Και ότι θα υπόσχονταν, όπως περιγράφει ο ίδιος στο μυθιστόρημα, πως σύντομα θα «αναστήσουν» στο εργαστήριο είδη που έχουν εκλείψει από τον πλανήτη. Βέβαια, σε αντίθεση με το βιβλίο (και τη χολιγουντιανή ταινία που ακολούθησε), οι επιστήμονες δεν θέλουν να επαναφέρουν στη ζωή τους δεινόσαυρους, και μάλιστα για ένα πάρκο ψυχαγωγίας σε κάποιο απομονωμένο νησί...
Αντίθετα, σχεδιάζουν να αναβιώσουν είδη τα οποία υπήρχαν στη Γη έως και πριν από λίγους αιώνες, για να τα απελευθερώσουν στη φύση, με σκοπό να αναπληρώσουν έτσι ένα μέρος της βιοποικιλότητας που έχει χαθεί έως σήμερα – σε μεγάλο βαθμό, με ευθύνη του ανθρώπου.
Αγριοκάτσικο Πυρηναίων
Η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης ενός εξαφανισμένου είδους έγινε πριν από 11 χρόνια και αφορούσε το αγριοκάτσικο των Πυρηναίων (Pyrenean ibex). Αν και ο τελευταίος εκπρόσωπος του είδους (η θηλυκή Celia) πέθανε τον Ιανουάριο του 2000, ένα χρόνο νωρίτερα, επιστήμονες με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Φερνάντεζ-Αρίας, υπεύθυνο της Υπηρεσίας Θήρας και Αλιείας της Αραγωνίας, είχαν πάρει δείγματα ιστού από το αυτί και την κοιλιά του ζωντανού ζώου.
Με τη μέθοδο κλωνοποίησης που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο πρόβατο Ντόλι, η ομάδα είχε καταφέρει το 2003 να «αναστήσει» το αγριοκάτσικο, με το νεογέννητο όμως να ζει για ελάχιστα λεπτά, λόγω δυσλειτουργίας των πνευμόνων του.
Εδώ και λίγους μήνες, ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει τη δεύτερη προσπάθεια «αναβίωσης» του Pyrenean ibex, που, όπως ελπίζουν, θα έχει καλύτερη κατάληξη. Και αυτό γιατί, παρόλο που πάλι θα ακολουθήσουν σε γενικές γραμμές την ίδια διαδικασία, έχουν βελτιώσει επιμέρους κρίσιμες λεπτομέρειες – για παράδειγμα, αυτή τη φορά τα κλωνοποιημένα έμβρυα έχουν εμφυτευθεί σε θηλυκά ενός συγγενικού είδους του αγριοκάτσικου των Πυρηναίων. Αν όλα πάνε καλά, τότε οι κλώνοι της Celia θα έρθουν στον κόσμο τον Αύγουστο.
Πέρα από την ομάδα του Φερνάντεζ-Αρίας, αν υπάρχει ένας επιστήμονας που παρακολουθεί με την ίδια αγωνία την επιχείρηση «αναβίωσης» του Pyrenean ibex, αυτός είναι ο καθηγητής Μάικλ Αρτσερ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία. Επικεφαλής του Project Lazarus, μαζί με τους συνεργάτες του ο Αρτσερ σχεδιάζει να αξιοποιήσει παρόμοια τεχνική κλωνοποίησης, για να επαναφέρει στη ζωή δύο εξαφανισμένα είδη: τον τίγρη της Τασμανίας και τον βάτραχο Rheobatrachus silus, γνωστό και ως «βάτραχο που επώαζε στο στομάχι του».
Μάλιστα, η τεχνική αυτή, η οποία αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time στις 25 καλύτερες καινοτομίες του 2013. Ο λόγος ήταν πως, λίγους μήνες νωρίτερα, χρησιμοποιώντας την οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τα πρώτα έμβρυα του Rheobatrachus silus, τα οποία επέζησαν για λίγα 24ωρα στη μήτρα των θηλυκών που έχουν εμφυτευθεί.
Αποδημητική περιστερά
Από την άλλη πλευρά, για να «αναστήσουν» την αποδημητική περιστερά (Ectopistes migratorius), ένα είδος περιστεριού που εξαφανίστηκε τον 20ό αιώνα, οι βιολόγοι Μπεν Νόβακ και Μπεθ Σαπίρο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας θα προσπαθήσουν να «συρράψουν» το γενετικό της υλικό στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» το DNA ενός συγγενικού είδους, του Patagioenas fasciata, οι ερευνητές θα προσθέσουν σε αυτό τα ιδιαίτερα γονίδια της αποδημητικής περιστεράς, αφού πρώτα τα συνθέσουν στο εργαστήριο, δημιουργώντας έτσι ολόκληρο το γονιδίωμά της.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες δεν επιδιώκουν να επαναφέρουν στη ζωή ένα εξαφανισμένο είδος με το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό που είχε πριν εκλείψει, αλλά να προσδώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του σε ένα υπάρχον, κοντινό του είδος. Ενδεικτική περίπτωση ο γενετιστής Τζορτζ Τσερτς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ο οποίος, με την προσθαφαίρεση μερικών γονιδίων στο DNA ελεφάντων, θέλει να δημιουργήσει ένα θηλαστικό παρόμοιο με τα μαμούθ – με πυκνό τρίχωμα και ένα παχύ στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα τους.
Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν ερευνητές από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σε συνεργασία με το Tauros Project, οι οποίοι επιστρατεύουν την επιλεκτική διασταύρωση για να φέρουν στη ζωή ένα θηλαστικό παρόμοιο με τον ευρωπαϊκό βίσονα, ο οποίος εξαφανίστηκε από τη Γηραιά Ηπειρο τον 18ο αιώνα.
www.kathimerini.gr