ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΗΠΑ: Μία στις τέσσερις αποικίες μελισσών κατέρρευσε το χειμώνα

Οι μέλισσες στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν με ρυθμούς μη βιώσιμους για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους, προειδοποίησε σε νέα έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα - οπότε και οι κυψέλες τους είναι πιο ευάλωτες - αναφέρθηκαν απώλειες που φθάνουν σχεδόν το ένα τέταρτο των αποικιών. Συγκεκριμένα, οι αμερικανοί μελισσοκόμοι κατέγραψαν κατάρρευση του 23,2% των κυψελών που διαχειρίζονται, μεταξύ του Οκτωβρίου 2013 και του περασμένου Απριλίου. Παρότι το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο από τη μέση ετήσια απώλεια του 29,6% που καταγράφεται από το 2007, είναι πολύ υψηλότερο από το όριο του 18,9% που οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι θεωρούν οικονομικά βιώσιμο. Τον περασμένο χειμώνα μάλιστα, οι απώλειες είχαν φθάσει το 30,5%...
«Τα αποτελέσματα της φετεινής έρευνας, αν και ενθαρρυντικά, δεν προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση, γιατί δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο οι μέλισσες τα κατάφεραν καλύτερα τον περασμένο χειμώνα σε σχέση με τους προηγούμενους», είπε στο National Geographic ο Τζιν Ρόμπινσον, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής Βιολογίας. «Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε έως ότου κατανοήσουμε πραγματικά τους παράγοντες που ευθύνονται για τις διαφορές στις απώλειες.»
Το υπουργείο προειδοποίησε ότι οι συσσωρευμένες επιπτώσεις στους πληθυσμούς, τα τελευταία 8 χρόνια, συνιστούν μεγάλη απειλή για την επιβίωσή τους, αλλά και τη γεωργική παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς περίπου το εν τέταρτο των καλλιεργειών στη χώρα - από τα βερίκοκα μέχρι τα κολοκύθια - εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους.
«Οι ετήσιες αυξομειώσεις του ρυθμού απωλειών απλώς καταδεικνύουν πόσο περίπλοκο είναι το όλο ζήτημα της υγείας των μελισσών», δήλωσε ερευνητής του υπουργείου Γεωργίας εξηγώντας ότι οι ιοί ή τα παρασιτοκτόνα είναι μόνο δύο από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερα ένας τύπος παρασιτοκτόνων, τα νεονικοτινοειδή, έχουν συνδεθεί με τη μαζική κατάρρευση αποικιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε πέρυσι τρία από αυτά, τα οποία όμως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
www.naftemporiki.gr