ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

«Athens Science Festival», ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω μας


Να παρουσιάσει εξαιρετικές ερευνητικές εργασίες και να αναδείξει την ομορφιά της επιστήμης φιλοδοξεί το Αthens Science Festival.

Τι κοινό έχουν ο Παρθενώνας, μια απλή οδοντόκρεμα και τα αλουμινένια παράθυρα του σπιτιού μας; Τη γεωλογία, που μας δίνει τις πρώτες ύλες για πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, ακόμα και την πούδρα για τα μωρά. Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ηχεί το Διάστημα; Οι μυστηριακοί ήχοι του Διαστήματος φθάνουν συνεχώς στα αυτιά μας, παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρνουμε να τους ακούσουμε. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή τους καλύπτουν άλλοι ήχοι, αλλά επειδή πρόκειται για ηλεκτρομαγνητικά και όχι ακουστικά κύματα. Αν για παράδειγμα αντί γι’ αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου θα μπορούσαμε να τους «ακούσουμε»...


Απαντήσεις για όλα
Οσα ερωτήματα κι αν έχετε, όσο παράξενα κι αν είναι, το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival» που μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, φιλοδοξεί να σας τα απαντήσει, βάζοντας με λίγα λόγια την επιστήμη στην καθημερινότητά μας. Ακολουθώντας αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, να αναρωτηθούν, να λάβουν εξηγήσεις, να ακούσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις, να συζητήσουν με επιστήμονες και ειδικά τα παιδιά να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια. Οι κυριότεροι στόχοι είναι να παρουσιαστεί η εξαιρετική ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα, η δημιουργία νέων προτύπων από τον χώρο των επιστημών αλλά και η ανάδειξη της ομορφιάς της επιστήμης.



Ενότητες



Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ είναι πολλές: Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία-Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον-Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη. Aπό τις κεντρικές ομιλίες τράβηξαν την προσοχή μας δύο: H πρώτη με θέμα «Τα παιδιά μας θα ζουν μέχρι τα 120 τους χρόνια;», και η δεύτερη με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Ολη η αλήθεια για τα εμβόλια». Βέβαια, το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ευρύ με διαδραστικά εκθέματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου, πειράματα επιστήμης, ντοκιμαντέρ, εντυπωσιακά σόου επιστήμης και πολλά άλλα.

Για την πραγματοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας έχουν συμβάλει επιστήμονες, ειδικοί και ερευνητές και το στηρίζουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, από το Εθνικό Καποδιστριακό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Δημόκριτο και την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες.

www.kathimerini.gr