ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τα θαλασσοπούλια «μειώθηκαν κατά 70% από το 1950»

Άλμπατρος και άλλα θαλασσοπούλια σκοτώνονται κατά χιλιάδες από τα παραγάδια 
Βανκούβερ 
Οι πληθυσμοί θαλάσσιων πτηνών που παρακολουθούνται από επιστήμονες έχουν συρρικνωθεί κατά σχεδόν τα δύο τρίτα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, μια άκρως δυσοίωνη ένδειξη για την κατάσταση των ωκεανών γενικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας συγκέντρωσαν μετρήσεις για 500 αποικίες θαλάσσιων πτηνών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 19% του παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα...


230 εκατομμύρια πουλιά σε 60 χρόνια 



Τα νούμερα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, δείχνουν ότι το συνολικό μέγεθος των παρακολουθούμενων πληθυσμών μειώθηκε κατά 69,5%, πτώση που αντιστοιχεί στην απώλεια 230 εκατομμυρίων πουλιών σε 60 χρόνια.



Η δραματική μείωση αποδίδεται στην υπεραλίευση των ψαριών που συντηρούν τα θαλασσοπούλια, σε αλιευτικά εργαλεία που παγιδεύουν τα πτηνά, στη ρύπανση με πλαστικά και πετρέλαιο, στην εισαγωγή ξένων θηρευτών σε αποικίες, στην απώλεια ενδιαιτημάτων και στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.



Εκατοντάδες χιλιάδες θαλασσοπούλια εκτιμάται ότι πνίγονται κάθε χρόνο πιασμένα σε αγκίστρια από παραγάδια, ενώ χιλιάδες άλλα καταπίνουν πλαστικά αντικείμενα που φράζουν το έντερό τους.



Παρακμή των θαλασσών



Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η ανησυχητική μείωση των θαλάσσιων πτηνών είναι ενδεικτική μιας ευρύτερης παρακμής των θαλασσών. «Τα θαλασσοπούλια είναι ιδιαίτερα καλοί δείκτες της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων» λέει η Μισέλ Παλέτσνι, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.



Τα θαλάσσια πτηνά παίζουν εξάλλου σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και πολλών χερσαίων οικοσυστημάτων, καθώς οι κουτσουλιές τους μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά από τη θάλασσα στην ξηρά και κυριολεκτικά προσφέρουν λίπασμα σε μεγάλες παράκτιες εκτάσεις.



«Η έρευνά μας αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για εντονότερες προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων πτηνών σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει η Παλέτσνι. «Η απώλεια των θαλάσσιων πτηνών έχει μια ποικιλία επιπτώσεων στα παράκτια και τα θαλάσσια οικοσυστήματα».
www.tovima.gr