ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Απαγορεύθηκε λόγω κλιματικής αλλαγής η αλιεία στην Αρκτική

Καθώς οι πάγοι λιώνουν, η αλιευτική βιομηχανία δεν θα έχανε ευκαιρία να απλώσει δίχτυα στο βορρά
Όσλο, Νορβηγία 
Οι κυβερνήσεις των πέντε χωρών που περιβάλλουν τον Αρκτικό Ωκεανό συμφώνησαν να απαγορεύσουν την αλιεία στα διεθνή ύδατα της Αρκτικής μέχρι να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ιχθυαποθέματα. Αλιευτική δραστηριότητα δεν υπάρχει ακόμα σε αυτή την περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, καθώς ο πάγος συνεχίζει να φράζει το δρόμο των αλιευτικών. Ωστόσο η παγκόσμια θέρμανση σταδιακά ανοίγει το δρόμο -σε λίγα χρόνια, ο ωκεανός θα μένει ελεύθερος από πάγο τα καλοκαίρια. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας αναγκάζει πληθυσμούς ψαριών να μεταναστεύουν βορειότερα, και η αλιευτική βιομηχανία δεν θα έχανε την ευκαιρία να απλώσει δίχτυα στο βορρά...
Αυτό πρέπει να εμποδιστεί μέχρι να ολοκληρωθούν επιστημονικές μελέτες και να καθοριστεί διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, συμφώνησαν την Πέμπτη στο Όσλο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία υπάγεται το αρκτικό νησί της Γροιλανδίας.


Οι ωκεανοί... βράζουν



Η συμφωνία έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Μετεωρολογίας και της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ ότι η επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις πριν από 135 χρόνια.



«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα μοτίβα της μετανάστευσης ιχθυαποθεμάτων» δήλωσε ο νορβηγός υπουργός εξωτερικών κατά την υπογραφή της διακήρυξης στην νορβηγική πρωτεύουσα.



Η συμφωνία δεν απαγορεύει πάντως την αλιεία σε χωρικά ύδατα, όπως τη θάλασσα του Μπάρενς στην οποία επιχειρούν ρωσικά αλιευτικά.



Πέρα από τη διακήρυξη του Όσλο, μια άλλη θετική εξέλιξη ήρθε τον Μάιο, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας υιοθέτησε μια σειρά πρωτοκόλλων για τα πλοία που περνούν από την Αρκτική και την Ανταρκτική και αφορούν μεταξύ άλλων το σχεδιασμό των σκαφών και την απόρριψη ρυπογόνων ουσιών.
www.tovima.gr