ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η NASA κρατάει τα καλύτερα για αργότερα

H καλύτερη μέχρι στιγμής εικόνα του Πλούτωνα ελήφθη μιάμιση ώρα πριν το σκάφος φτάσει στην ελάχιστη απόσταση από τον πλανήτη νάνο
Λόρελ, Μέριλαντ 
Οι εικόνες που παρουσίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης η NASA είναι βέβαια εντυπωσιακές, στην πραγματικότητα όμως ελήφθησαν λίγες ώρες πριν από το ιστορικό πέρασμα από τον Πλούτωνα και προσφέρουν μάλλον χαμηλή ανάλυση. Καλύτερες εικόνες αναμένονται την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα. Λίγο πριν από τις 3 το απόγευμα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, η αποστολή New Horizons έφτασε στην κορύφωση μιας περιπέτειας εννέα ετών προσπερνώντας με μεγάλη ταχύτητα τον Πλούτωνα και τον μεγάλο του δορυφόρο Χάροντα... Δεν είχε τρόπο να σταματήσει, και συνεχίζει τώρα το ταξίδι του στη μυστηριώδη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο παγωμένων σωμάτων στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος -ο Πλούτωνας, ένας πλανήτης νάνος, είναι το μεγαλύτερο μέλος αυτής της οικογένειας.
Εικόνες και δεδομένα άρχισαν να μεταδίδονται μετά την πιο κρίσιμη φάση της αποστολής, όταν το New Horizons έστρεψε την κεραία του πίσω προς τη Γη για να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων της αποστολής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ.

Μετάδοση δεδομένων σε βάθος χρόνου

Θα χρειαστούν 16 ολόκληροι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάδοση όλων των πολύτιμων δεδομένων.

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η NASA δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τις καλύτερες εικόνες. Ακόμα και μετά τη λήψη τους, η οποία απαιτεί ώρες, τα δεδομένα πρέπει να υποστούν προσεκτική επεξεργασία για να μετατραπούν σε καθαρές εικόνες.

Ένας δεύτερος λόγος είναι πιθανότατα η ανησυχία των ερευνητών της αποστολής ότι η άμεση δημοσιοποίηση πιο λεπτομερών εικόνων θα επέτρεπε σε ανταγωνιστικές ερευνητικές ομάδας να δημοσιεύσουν μελέτες πριν από την ίδια τη NASA.

Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η δημοσιοποίηση δεδομένων καθυστέρησε σημαντικάόταν η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta έφτασε στον κομήτη 67P. 

Οι μέχρι τώρα δημοσιοποιημένες εικόνες

Οι εικόνες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η NASA είναι ένα πορτρέτο του Χάροντα, το οποίο ελήφθη στις 13 Ιουλίου από απόσταση 466.000 χιλιομέτρων. Το σκάφος πέρασε αργότερα από την ελάχιστη απόσταση των 28.000 χιλιομέτρων.

Ακόμα, μια εικόνα του μικρού δορυφόρου Ύδρα, η οποία ελήφθη κατά το κοντινό πέρασμα αλλά δεν αποκαλύπτει επιφανειακά χαρακτηριστικά.

Και μια εικόνα από την επιφάνεια του Πλούτωνα στην οποία δεσπόζουν βουνά από πάγο ύψους 3,5 χιλιομέτρων. Ελήφθη περίπου μιάμιση ώρα πριν το σκάφος φτάσει στην ελάχιστη απόσταση και προσφέρει ανάλυση 1,5 χιλιομέτρου ανά εικονοστοιχείο. Οι καλύτερες εικόνες πρέπει να έχουν τριπλάσια ανάλυση.

Περισσότερες εικόνες αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζει η NASA. Νέα συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται για μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Ιουλίου. Μετά από αυτό η μετάδοση εικόνων θα σταματήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εστιαστεί το σκάφος στην αποστολή μετρήσεων πραγματικού χρόνου.
www.tovima.gr