ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ένα στα 10 είδη απειλείται με αφανισμό

Λονδίνο
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2100 ένα στα 10 είδη θα έχει διαγραφεί από τον χάρτη λόγω της κλιματικής αλλαγής.Οι επιστήμονες εξέτασαν ενδελεχώς...
περίπου 200 παλαιότερες προβλέψεις γύρω από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χλωρίδα και στην πανίδα του πλανήτη, όπως επίσης και 130 αναφορές γύρω από τις κλιματικές μεταβολές που έχουν ήδη καταγραφεί.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας βιώνει ένα νέο κύμα αφανισμού των ειδών, το οποίο μάλιστα «κινείται» με σαρωτικούς ρυθμούς.
«Φρένο» στον αφανισμό των ειδών
«Η μελέτη μας είναι το "καμπανάκι"» για να λάβουμε δράση άμεσα» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Ίλια ΜακΛιν.
«Οι πληθυσμοί των ζώων που έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εάν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διατηρήσουν τους ίδιους ρυθμούς. Ήρθε η ώρα να πάψουμε να χρησιμοποιούμε την αβεβαιότητα μας ως δικαιολογία για να παραμένουμε άπραγοι. Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τις επιστημονικές προβλέψεις» τονίζει ο ειδικός.
Όπως δημοσιεύουν οι Βρετανοί στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), η μελέτη αφορά μία ευρεία γκάμα ειδών του πλανήτη. Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση απειλεί με αφανισμό την παγκόσμια βιοποικιλότητα.
 ΠΗΓΗ www.tovima.gr