ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Στο σκοτάδι του Βορρά, τα ανθρώπινα μάτια μεγάλωσαν

Λονδίνο
Ερευνητές στην Μ.Βρετανία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη έχουν μεγαλύτερους σε μέγεθος εγκεφάλους αλλά και μεγαλύτερα μάτια από τους ανθρώπους που ζουν σε άλλες περιοχές. Υπεύθυνοι για αυτό το φαινόμενο είναι οι χειμώνες που στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη διαρκούν πολύ με το σκοτάδι να κυριαρχεί...

«υποχρεώνοντας» έτσι τους ανθρώπους που ζουν εκεί να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες.

Η «εποχική» εξέλιξη


Επιστήμονες του τμήματος Γνωσιακής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν δεκάδες κρανία ανθρώπων που ζούσαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη από την Σκανδιναβία μέχρι την Αυστραλία.
Επικέντρωσαν την προσοχή τους στο μέγεθος του εγκεφάλου και των ματιών και διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με μακρείς και βαρείς χειμώνες είχαν αυξημένα μεγέθη εγκεφάλου και ματιών σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών.

Πιστεύουν ότι αυτό συνέβη για λόγους προσαρμογής και εκτιμούν ότι το αυξημένο μέγεθος εγκεφάλου δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτών των περιοχών είναι πιο έξυπνοι αλλά ότι αυτό το επιπλέον μέγεθος αναπτύχθηκε για να φιλοξενήσει τις αυξημένες σε όγκο και απαιτήσεις περιοχές οπτικής επεξεργασίας.

«Εντοπίσαμε αδιαμφισβήτητη σύνδεση ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος και το μέγεθος ματιών και εγκεφάλου. Διαπιστώσαμε την αντίστροφη σχέση φωτός και μεγέθους ματιών, δηλαδή όσο μειώνεται το φως τόσο αυξάνεται το μέγεθος των ματιών και των εγκεφάλων. Το αυξημένο μέγεθος εγκεφάλου πιστεύουμε ότι οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες οπτικές ανάγκες και όχι σε αυξημένη ευφυΐα" δήλωσε στο BBC η Έιλουντ Πιρς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σκανδιναβική πρωτιά


Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Biology Letters οι ερευνητές αναφέρουν ότι τους μεγαλύτερους σε μέγεθος εγκεφάλους τους εντόπισαν σε κατοίκους της Σκανδιναβίας ενώ τους μικρότερους σε κατοίκους της Μικρονησίας.
«Ο άνθρωπος κατοίκησε σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη σε Ευρώπη και Ασία σχετικά πρόσφατα, πριν μερικές χιλιάδες δεκαετίες, αλλά παρόλα αυτά όπως φαίνεται κατάφερε να προσαρμοστεί και μάλιστα εντυπωσιακά γρήγορα στις τοπικές καιρικές συνθήκες με τους μεγάλους και σκοτεινούς χειμώνες» αναφέρει ο Ρόμπιν Ντάρμπαρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr