ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η Ανταρκτική ήταν τροπικός παράδεισος και ίσως ξαναγίνει σύντομα!

Λονδίνο
Νέα στοιχεία προκύπτουν για το παρελθόν της Ανταρκτικής από καινούργιες γεωλογικές μελέτες. Πριν λίγες εβδομάδες Αμερικανοί ερευνητές είχαν ανακοινώσει ότι ευρήματα που εντόπισαν κάτω από τον πυθμένα της Ανταρκτικής Χερσονήσου έδειχναν ότι πριν από μερικά εκατομμύρια έτη η παγωμένη ήπειρος διέθετε...

βλάστηση. Τώρα μια άλλη ομάδα επιστημόνων κάνει ένα βήμα περισσότερο υποστηρίζοντας ότι η Ανταρκτική ήταν κάποτε ένας «τροπικός παράδεισος».
Η εξέλιξη της Ανταρκτικής βοηθά τους επιστήμονες να προβλέψουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Γη στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον. Όπως αναφέρουν είναι πιθανό _ και μάλιστα σύντομα _ η «λευκή» ήπειρος να αποκτήσει και πάλι πράσινο χρώμα.
Πόσουμ και κάστορες
Η μελέτη των ευρημάτων από τις γεωλογικές έρευνες στην Ανταρκτική (ειδικά τα απολιθώματα γύρης) σε συνδυασμό με δορυφορικές παρατηρήσεις και ατμοσφαιρικές αναλύσεις σε όλη την Γη οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια των τελευταίων 100 εκατομμυρίων ετών η Ανταρκτική ήταν κατά βάση πράσινη και μάλιστα ορισμένες εποχές ήταν καλυμμένη από τροπικά δάση πριν τελικά επικρατήσουν οι πάγοι.
«Η Ανταρκτική ήταν ένας πανέμορφος καταπράσινος τόπος. Υπήρχαν τροπικές συνθήκες και ζούσαν εκεί πολλά είδη θηλαστικών όπως πόσουμ και κάστορες. Μόνο στην πρόσφατη γεωλογική ιστορία της Ανταρκτικής κυριαρχεί το κρύο» ανέφερε σε μεγάλο συνέδριο για την Ανταρκτική που έγινε στο Εδιμβούργο η Τζέιν Φράνσις, καθηγήτρια της Σχολής Γης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Λιντς.
Στα ύψη του διοξείδιο του άνθρακα αλλά και οι θάλασσες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες καταλύτης για την εικόνα της ηπείρου ήταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Σήμερα που καταγράφονται σημαντικές κλιματικές αλλαγές για τις οποίες κατηγορείται το διοξείδιο του άνθρακα τα επίπεδα του αερίου στην ατμόσφαιρα είναι 390 μέρη ανά εκατομμύριο.
«Πριν από 55 εκατομμύρια έτη τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν χίλια μέρη ανά εκατομμύριο. Οι συνθήκες αυτές όπως είναι ευνόητο οδήγησαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο λιώσιμο όλων των παγετώνων. Υπολογίζουμε ότι η στάθμη των θαλασσών ήταν αυξημένη κατά 70 μέτρα σε σχέση με την σημερινή» ανέφερε στο συνέδριο ο Στίβεν Πεκάρ, καθηγητής του City University στη Νέα Υόρκη.
Το μέλλον της Γης
Αυτήν τη στιγμή τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται κατά περίπου 2 μέρη ανά εκατομμύριο κάθε χρόνο και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πλέον θέμα λίγων δεκαετιών για να αρχίσουμε να βιώνουμε σημαντικές γεωλογικές μεταβολές.
«Όταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα φτάσουν τα 500 μέρη ανά εκατομμύριο οι παγετώνες θα αρχίσουν πλέον να λιώνουν με πολύ ταχύ ρυθμό» αναφέρει ο Πεκάρ καταγράφοντας τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί τρόπος περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
ΠΗΓΗ www.tovima.gr