ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κυκλοφορεί το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο


 Έπειτα από δύο χρόνια αναμονής, η νομιμοποίηση του ιπτάμενου αυτοκινήτου στους δρόμους των ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός. Αυτό σημαίνει πώς το Terrafugia Transition θα βρίσκεται στα αμερικανικά γκαράζ μέσα στο φθινόπωρο του 2012. Μπορεί να μην είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι όμως το πρώτο που προσφέρει την πρακτική ευκολία της ...
αναδίπλωσης των φτερών του με το πάτημα ενός κουμπιού.Το καινοτόμο όχημα πήρε τελικά όλες τις απαιτούμενες άδειες από τον αμερικανικό φορέα οδικής ασφάλειας. Ελαφρύτερα παράθυρα και παχύτεροι τροχοί από τα κανονικά οχήματα, κρίθηκαν επίσης απαραίτητα έτσι ώστε το Terrafugia να μπει στην παραγωγή.
Το κόστος του θα ανέρχεται στα 200.000 δολάρια και θα χρειάζεται έναν ανοιχτό διάδρομο μήκους 500 περίπου μέτρων για να απογειωθεί.«Συνδυάζει την μοναδική πρακτικότητα της αναδίπλωσης των φτερών με τη δυνατότητα να το οδηγεί κάποιος σε οποιαδήποτε επιφάνεια», δηλώνουν με περηφάνια οι κατασκευαστές του(πρώην επιστήμονες της NASA ανάμεσά τους).

Η εναλλαγή από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα. Στην επίγειά του μορφή, ο οδηγός μπορεί να το χειριστεί σαν ένα τυπικό αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας τιμόνι, γκάζι και φρένο όχι όμως ταχύτητες. Για την εναέρια μορφή υπάρχει φυσικά ο κατάλληλος μοχλός πλοήγησης.
Το Terrafugia θα έχει μήκος περίπου 6 μέτρα και πλάτος 1.5 μέτρο ως αυτοκίνητο ενώ όταν ανοίγει τα φτερά του το πλάτος του θα αυξάνεται στα 8 περίπου μέτρα.
Όσο για το πόσο γρήγορο θα είναι, ενδεικτικά η εταιρία δημοσίευσε πως η τελική ταχύτητα στον δρόμο θα φτάνει τα 104 χλμ/ώρα ενώ στον αέρα θα ανέρχεται στα 185 χλμ/ώρα. Κι όλα αυτά ενώ θα καίει κανονική βενζίνη. 
ΠΗΓΗ www.zougla.gr , www.newsbeast.gr