ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Κόκκινο κρασί - «φάρμακο» για αστροναύτες!

Ουάσινγκτον
Τα επόμενα πληρώματα αστροναυτών που θα ταξιδέψουν στο Διάστημα θα ήταν καλό να έχουν μαζί τους και μερικά μπουκάλια κόκκινο κρασί! Και αυτό διότι το διάσημο πλέον «υγιεινό» συστατικό του κόκκινου κρασιού, η ρεσβερατρόλη, φαίνεται ότι προλαμβάνει τις αρνητικές επιδράσεις που έχει για τον οργανισμό η έλλειψη βαρύτητας στο Διάστημα αλλά και η έλλειψη...

φυσικής δραστηριότητας (τόσο στο Διάστημα όσο και στη Γη).Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στασβούργου μετά από πειράματα σε αρουραίους. Οι επιστήμονες υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Σε μια ομάδα εξ αυτών έδωσαν μια δόση ρεσβερατρόλης ημερησίως ενώ σε μια δεύτερη δεν έδωσαν την ουσία.
Όπως προέκυψε, οι αρουραίοι της ομάδας της ρεσβερατρόλης δεν ανέπτυξαν ινσουλινοαντίσταση ούτε εμφάνισαν μείωση στην πυκνότητα των μετάλλων (των ανόργανων συστατικών) των οστών ή αδυναμία στους μυς των πελμάτων, όπως συνέβη στην ομάδα που δεν έλαβε ρεσβερατρόλη.
Ρεσβερατρόλη – φάρμακο
Σύμφωνα με τον δρα Τζέραλντ Βάισμαν, εκδότη του επιστημονικού περιοδικού της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία, στο οποίο δημοσιεύθηκε η μελέτη των ειδικών από το Στρασβούργο «ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται φυσική δραστηριότητα, κάτι που είναι δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους». Όπως εξήγησε ο δρ Βάισμαν, οι αστροναύτες για παράδειγμα που βρίσκονται σε περιβάλλον ελάχιστης βαρύτητας δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα. Δυσκολίες στην κίνηση συναντούν όμως και πολλοί άνθρωποι που πατούν σε …γήινο έδαφος είτε αυτοί πάσχουν από κάποια ασθένεια, είτε έχουν υποστεί τραυματισμό είτε κάνουν επί πολλές ώρες ημερησίως δουλειά γραφείου.
«Η ρεσβερατρόλη μπορεί να μην αποτελεί υποκατάστατο της άσκησης, ωστόσο μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά του οργανισμού έως ότου κάποιος είναι και πάλι σε θέση να κινηθεί» σημείωσε ο δρ Βάισμαν.
ΠΗΓΗ www.tovima.gr