ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Φυτά προσελκύουν νυχτερίδες με «ηχοακουστικούς φάρους», με ηχώ αντί για χρώμα

Ουάσινγκτον
Ένα τροπικό φυτό που επικονιάζεται από νυχτερίδες έχει αναπτύξει φύλλα σε σχήμα δορυφορικών πιάτων, προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από το σύστημα ηχοεντοπισμού των ιπτάμενων τρωκτικών. Τα περισσότερα σημερινά φυτά επικονιάζονται από έντομα ή πτηνά και έχουν άνθη με έντονα χρώματα και σχήματα για να τα προσελκύσουν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που...

οι βιολόγοι εντοπίζουν ένα φυτό που έχει εξελιχθεί ώστε να προσελκύει τους επικονιαστές με την ακουστική συμπεριφορά του.

Τα φύλλα του αναρριχητικού φυτού Marcgravia evenia, το οποίο απαντάται στα τροπικά υγρά δάση της Καραϊβικής, έχει φύλλα σε σχήμα πιάτου, τα οποία ανακλούν περισσότερο τα ηχητικά σήματα που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες για να βρίσκουν το δρόμο τους.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ένα ηχοακουστικό αντίστοιχο των χρωματιστών λουλουδιών. Έχουμε ένα σχήμα που δημιουργεί μια ηχώ, δηλαδή έναν "ηχοακουστικό φάρο"» ανέφερε ο Μαρκ Χόλντεριντ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την ανακάλυψη στο περιοδικό Science.

Οι Βρετανοί και Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα έβρισκε μια ταΐστρα ένα είδος νυχτερίδας που τρέφεται με νέκταρ (Glossophaga soricina). Τα πειράματα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο έδειξαν ότι τα τρωκτικά εντόπιζαν το στόχο δύο φορές ταχύτερα όταν είχαν τοποθετηθεί δίπλα του φύλλα του τροπικού φυτού.

«Τώρα πια γνωρίζουμε ότι οι ακουστικές ενδείξεις είναι σημαντικές για την επικονίαση», σχολίασε ο Δρ Χόλντεριν.


Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr