ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τη λίμνη της Γενεύης εξερευνούν τώρα τα θρυλικά ρωσικά βαθυσκάφη MIR

Γενεύη
Γνωστά για το ρόλο τους στην ταινία Τιτανικός, αλλά και για την κατάδυσή τους στο βυθό του Βόρειου Πόλου πριν από τέσσερα χρόνια, τα ρωσικά βαθυσκάφη MIR καταδύονται τώρα στη λίμνη της Γενεύης για να μελετήσουν την επίδραση της ρύπανσης στα νερά. «Φτάσαμε στον πάτο, κύριοι» ανακοίνωσε ο Νικολάι Πέτκο, κυβερνήτης των δύο θρυλικών σκαφών εδώ και 20 χρόνια, ενώ βρισκόταν 150 μέτρα κάτω...

από την επιφάνεια της λίμνης. Μαζί του βρισκόταν δημοσιογράφος του περιοδικού Nature που καλύπτει το πρόγραμμα Elemo για την εξερεύνηση της λίμνης, η οποία βρέχει τη Λωζάννη και τη Γενεύη και υδροδοτεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Τα δύο βαθυσκάφη, MIR 1 και 2, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 και παραμένουν το καμάρι της Ρωσίας στην εξερεύνηση των ωκεανών. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, μόνο δύο άλλα σύγχρονα βαθυσκάφη, το ιαπωνικό Σινκάι 650 και το κινεζικό Ζιολόνγκ, μπορούν να κατέβουν σε μεγαλύτερα βάθη.

Τα MIR έγιναν περισσότερο γνωστά όταν χρησιμοποιήθηκαν από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον στην κινηματογράφηση του ναυαγίου του Τιτανικού. Τα δύο σκάφη εμφανίζονται μάλιστα στην πρώτη σκηνή της ομώνυμης ταινίας, με τους προβολείς τους να φωτίζουν τα αβυσσαλέα βάθη του Ατλαντικού.

Μια δεκαετία αργότερα, το 2007, τα MIR έκαναν και πάλι περήφανη τη Ρωσία όταν ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου.

Στην επόμενη αποστολή τους, το 2008, εξερεύνησαν τη λίμνη Βαϊκάλη, τη βαθύτερη του κόσμου.

Οι 100 καταδύσεις που θα πραγματοποιήσουν στη λίμνη της Γενεύης σίγουρα έχουν λιγότερες τεχνικές δυσκολίες, παρόλα αυτά θα είναι σημαντικές για τη μελέτη των φαρμακευτικών και άλλων ουσιών που καταλήγουν στα νερά της.

Τα βαθυσκάφη μεταφέρθηκαν οδικώς από το Καλίνινγκραντ στη Βαλτική σε ένα ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα διεξάγεται από ερευνητές της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, με τη χρηματοδότηση του φιλορώσου Σουηδού επιχειρηματία Φρέντρικ Πόλσεν.
Newsroom ΔΟΛ , www.in.gr