O νέος λαμπτήρας, ο οποίος στοιχίζει μόλις 4,5 ευρώ απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους αναπτυσσόμενων περιοχών, όπου οι ανάγκες για φως εξακολουθούν να καλύπτονται με κηροζίνη. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα και πολλοί από αυτούς επαφίενται στις λάμπες κηροζίνης, οι οποίες είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, στοιχίζοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις έως και το 30% του εισοδήματός τους.
Ο όμιλος Nokero, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλιακών λαμπτήρων και των ηλιακών φορτιστών, έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός νέου λαμπτήρα, ο οποίος στοιχίζει μόλις 4,5 ευρώ και απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους αναπτυσσόμενων περιοχών, όπου οι ανάγκες για φως εξακολουθούν να καλύπτονται με κηροζίνη. Σύμφωνα με τη Nokero, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα και πολλοί από αυτούς επαφίενται στις λάμπες κηροζίνης, οι οποίες είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, στοιχίζοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις έως και το 30% του εισοδήματός τους, ενώ παράλληλα είναι πολύ επικίνδυνες, βρώμικες και ελάχιστα αποδοτικές...
«Δεν κατασκευάζουμε απλώς κάτι που κάνει τους ανθρώπους λίγο πιο χαρούμενους», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Στιβ Κατσαρός, ο οποίος εμπνεύστηκε το λαμπτήρα το 2010 και κατοχύρωσε την πατέντα φθάνοντας σήμερα να έχει πουλήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλιακούς λαμπτήρες. «Πρόκειται για κάτι που αλλάζει τη ζωή τους.»
Ο λαμπτήρας έχει ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ που συνδέεται με μια μπαταρία, η οποία έχει διάρκεια ζωής έως και 500 κύκλων φόρτισης. Η νέα φθηνότερη εκδοχή του παράγει 5 μονάδες Lumen (έναντι 15 που παράγει η ακριβότερη έκδοση), όμως ο Κατσαρός φιλοδοξεί ότι με τον τρόπο αυτό θα φωτίσει ακόμη περισσότερα σπίτια. Άλλη μία νέα έκδοση πωλείται προς 32,5 ευρώ, όμως περιλαμβάνει επίσης μια θύρα USB για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.
www.naftemporiki.gr