Γυαλιά τα οποία θα μπορούν να «δώσουν σε τυφλούς το φως τους» αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παραδοσιακά, τα γυαλιά βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά τα γυαλιά Assisted Vision, τα οποία κατά τα άλλα φοριούνται «κανονικά», χρησιμοποιούν διάφανες οθόνες OLED και κάμερες για να παρέχουν στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με το χώρο τους...
Οι αισθητήρες του Assisted Vision συλλέγουν δεδομένα χάρη σε δύο κάμερες, ένα γυροσκόπιο, μία πυξίδα και ένα GPS. Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να αντιληφθούν κίνηση, κατεύθυνση και την ακριβή θέση αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά στον χρήστη. Στη συνέχεια, στέλνουν τα δεδομένα σε έναν επεξεργαστή (χωρά στην τσέπη), ο οποίος επεξεργάζεται τις εικόνες και μεταδίδει τα δεδομένα στην οθόνη, όπου τα αντικείμενα «συμβολίζονται» μέσω φώτων. Στοιχεία όπως η απόσταση ή η κίνηση ενός αντικειμένου αναπαρίστανται από διαφορετικές εντάσεις και χρώματα φωτός.
Επίσης, το όλο σύστημα περιλαμβάνει ακουστικά και λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία, που επιτρέπει στον χρήστη να λαμβάνει οδηγίες ή να ενημερώνεται για το περιεχόμενο επιγραφών και πινακίδων.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, τα γυαλιά Assisted Vision μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε χρήστες με καταρράκτη, εκφυλισμό ωχράς κηλίδας και άλλα προβλήματα. Η μαζική παραγωγή για εμπορικούς σκοπούς αναμένεται να ξεκινήσει κατά τα τέλη του 2014.
www.naftemporiki.gr