ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ανιχνευτής της ανατολής: Πώς τα νεογέννητα φυτά στρέφονται προς το φως.

Τα κύτταρα των σπορόφυτων αναπτύσσονται προς το γαλάζιο φως   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Πρίνστον, Νιού Τζέρσεϊ
Το μπλε φως ενεργοποιεί έναν άγνωστο ως σήμερα κυτταρικό μηχανισμό που αναγκάζει τα βλαστάρια των φυτών να γέρνουν προ το φως, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα φυτά είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν φωτοτροπισμό, αναπτύσσονται δηλαδή προς το φως. Ο μηχανισμός της συμπεριφοράς αυτής είναι ωστόσο διαφορετικός στους ώριμους βλαστούς, τις ρίζες και τα φύτρα. Στους βλαστούς ενός ώριμου φυτού ο φωτοτροπισμός εξαρτάται από την ορμόνη αυξίνη, η οποία έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην πιο σκιερή πλευρά του βλαστού και αναγκάζει τα κύτταρα αυτών των περιοχών να επιμηκύνονται. Ως αποτέλεσμα, η σκοτεινή πλευρά αναπτύσσεται ταχύτερα από τη φωτεινή με αποτέλεσμα ο βλαστός να γέρνει τελικά προς το φως. Στις ρίζες, πάλι, ένας διαφορετικός μηχανισμός δημιουργεί αρνητικό φωτοτροπισμό και ωθεί το ακρόριζο προς το σκοτάδι του εδάφους...

Τα νεογέννητα σπορόφυτα είναι διαφορετική περίπτωση. Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, σε προηγούμενα πειράματα είχε παρατηρηθεί τυχαία ότι τα κύτταρα των φύτρων αντιδρούν στο φως του γαλάζιου λέιζερ που χρησιμοποιείται σε ορισμένα μικροσκόπια.


Εντός δέκα λεπτών μετά την έκθεσή τους στο μπλε φως, τα κύτταρα εμφανίζουν μια δραστική αλλαγή στον εσωτερικό σκελετό τους, γνωστό ως κυτταροσκελετό: οι μικροσωληνίσκοι, μακρόστενα μόρια του κυτταροσκελετού, άρχισαν να αναπτύσσονται κάθετα στους υφιστάμενους.



Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αλλαγή της διεύθυνσης των μικροσωληνίσκων επηρεάζει την κατεύθυνση προς την οποία αναπτύσσονται τα κύτταρα και τα κάνει να στρέφονται προς το φως.



Σε πρώτη φάση, τα κύτταρα των σπορόφυτων αντιλαμβάνονται από πού έρχεται το φως με τη βοήθεια της φωτοευαίσθητης πρωτεΐνης φωτοτροπίνης. Η ενεργοποίηση της φωτοτροπίνης ενεργοποιεί με τη σειρά της μια άλλη πρωτεΐνη, την κατανίνη.



Η κατανίνη κόβει τους μικροσωληνίσκους στη μέση και δημιουργεί έτσι δύο ελεύθερα άκρα, από τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν νέοι μικροσωληνίσκοι. Κάθε φορά που ένας μικροσωληνίσκος αναπτύσσεται κάθετα προς τους προϋπάρχοντες μικροσωληνίσκους δημιουργούνται νέες διασταυρώσεις, τις οποίες στη συνέχεια κόβει η κατανίνη. Εντός λίγων λεπτών από την έκθεση στο φως, το κύτταρο δημιουργεί ένα «δέντρο» μικροσωληνίσκων οι οποίοι είναι κάθετοι στους προϋπάρχοντες και δείχνουν στο κύτταρο προς τα πού πρέπει να αναπτυχθεί.



Δεδομένου μάλιστα ότι η πρωινή λιακάδα είναι πιο πλούσια σε μπλε φως σε σχέση με το ηλιοβασίλεμα, τα σπορόφυτα που αναπτύσσονται σε ανοιχτούς χώρους θα έχουν την τάση να στρέφονται στην ανατολή.



Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr